26.2 C
Craiova
duminică, 6 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalConsilierii riscă să rămână fără pensie

Consilierii riscă să rămână fără pensie

Consilierii locali, municipali şi judeţeni care sunt pensionaţi pe caz de boală (gradul II de invaliditate) şi primesc pe lângă indemnizaţie, conform funcţiei pe care o deţin, şi pensie riscă să rămână fără aceasta.

Începând cu 1 august, toţi consilierii au obligativitatea de a vira cota de asigurare socială pentru veniturile pe care le obţin, rezultată din indemnizaţia primită pentru funcţia deţinută. Au fost descoperite mai multe cazuri în judeţ în care un beneficiar de pensie gradul II de invaliditate ocupă şi o funcţie de consilier. În prezent există încă discuţii pe această temă. „Trebuie să discutăm cu Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale în legătură cu acest subiect. Încă nu avem trasată o sarcină bine definită în acest sens. Vom vedea în viitorul apropiat dacă le vom suspenda celor în cauză dreptul la pensie“, a declarat directoarea Casei Judeţene de Pensii Olt, Silvia Drăghici.

Gradul II de invaliditate se referă la pierderea totală a capacităţii de a munci, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce şi de a se orienta spaţial fără a avea nevoie de ajutorul permanent din partea altei persoane. Potrivit definiţiei de pensionar gradul II de invaliditate, cei încadraţi în această categorie nu mai pot desfăşura nici o activitate, din cauza pierderii totale a capacităţii de muncă.

În cazul în care li se va suspenda dreptul la pensie pe perioada cât îşi desfăşoară mandatul de consilier, aceştia trebuie să urmeze calea legală pentru a putea beneficia din nou de dreptul la pensie. „Dacă le vor fi anulate drepturile la pensie, cei în cauză nu au altceva de făcut decât să urmeze calea legală pentru a putea beneficia din nou de pensie. Dacă în termen de şase luni de la data suspendării dreptului la pensie, beneficiarul nu vine la Casa Judeţeană de Pensii pentru a-şi clarifica situaţia, trebuie să meargă din nou la acele comisii de expertiză medicală pentru a fi examinat, iar în baza expertizei medicale i se va emite o propunere de pensionare“, a mai spus Silvia Drăghici. Şi anul trecut au fost înregistrate astfel de cazuri. S-a constatat că peste 100 de pensionari cu gradul II de invaliditate ocupau şi funcţii de consilieri. În cele 112 cazuri, CJP a suspendat plata pensiei şi a cerut în acelaşi timp ca toţi cei în cauză să returneze banii (proveniţi din pensie) pe perioada cât au primit atât pensie, cât şi indemnizaţie. 90% dintre aceştia au introdus acţiuni în instanţă şi au câştigat, instanţa obligând CJP să anuleze debitul format. Zece la sută dintre consilierii care nu s-au adresat instanţelor de judecată au fost puşi în situaţia de a aduce banii câştigaţi. „Au fost emise înştiinţări pentru fiecare caz, iar în prezent a fost demarată acţiunea de executare silită“, a precizat directoarea CJP Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII