9.6 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2019
Acasă Local Romi din România, evacuaţi dintr-o tabără din Franţa

Romi din România, evacuaţi dintr-o tabără din Franţa

-

Barăci de carton, jucării stricate şi abandonate, declaraţii de dragoste inscripţionate cu cuţitul pe uşile din lemn, câteva păsări, dar nici un om. Asta au găsit poliţiştii atunci când au intrat în tabăra de romi din strada Campra, de lângă Stade de France. Toţi ocupanţii fuseseră evacuaţi. Ultimii dintre cei 600 de romi, dintre care peste o treime copii, au părăsit tabăra miercuri seară. În locul acesteia se va construi un mare centru de congrese, informează ediţia electronică a cotidianul francez Le Parisien.

Evacuarea, care era urgentă pentru că pe 7 septembrie începe Cupa Mondială la rugbi, a fost pregătită cu trei săptămâni înainte de Prefectura din Seine-Saint-Denis. Autorităţile îşi propuseseră să evacueze tabăra fără obişnuitele plânsete şi îmbrânceli. Luni, au venit două autobuze care au preluat 19 familii pentru un program de inserţie socială care presupune primirea unei locuinţe şi a unui loc de muncă. De asemenea, 45 de persoane au fost duse la un adăpost din Vaujours, în grija serviciilor sociale, iar alte 45 au fost plasate temporar în mai multe hoteluri, în custodia consiliilor locale, în cadrul unor programe de asistenţă a copiilor. Toţi aceştia vor fi instalaţi în bungalouri ce vor fi amplasate în locuri alese de autorităţi. Marţi seară, alte două autobuze au venit şi i-au luat pe cei 79 de romi care au acceptat să se întoarcă în România în schimbul sumei de 150 de euro pentru fiecare adult şi 46 pentru fiecare copil. Până la perfectarea aranjamentelor de călătorie, aceştia vor fi cazaţi în mai multe locuri, printre care un pavilion al unui spital psihiatric din Ville-Evrard. Romii care au refuzat această propunere s-au îndreptat probabil către alte tabere. O parte dintre ei au încercat să ocupe un teren din zona Tartres, însă s-au lovit de opoziţia riveranilor. „Cei care s-au evaporat nu au altă alegere decât să se întoarcă în România. Intenţia statului este să preia controlul asupra acestor tabere, una câte una“, a declarat subprefectul de Seine-Saint-Denis.

ȘTIRI VIDEO GdS

5 COMENTARII

Victorie de trei puncte pentru voleibaliste în ultimul joc al anului

Voleibalistele de la SCM „U” Craiova au obținut sâmbătă dimineață o victorie de trei puncte în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu”, din Bănie....