22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj100 de familii, pe lista de aşteptare pentru strămutare

100 de familii, pe lista de aşteptare pentru strămutare

Autorităţile comunei Roşia de Amaradia, satul Seciuri, vor să construiască alte 100 de case pentru cetăţenii ale căror gospodării sunt afectate de alunecările de teren

GORJ. Aproape 100 de familii din localitatea Seciuri, Gorj, au nevoie de locuinţe, în locul celor care sunt afectate de alunecările de teren. De teama că această toamnă sau chiar iarnă ar putea aduce noi alunecări de teren, conducerea Primăriei comunei Roşia de Amaradia a întocmit o listă cu 100 de familii care au nevoie de case noi. Potrivit viceprimarului Liviu Cotoşman, gospodăriile sunt afectate în proporţie de 50% şi încă nu reprezintă nu pericol atât de mare pentru cei care le locuiesc. Cu toate acestea, oamenii se tem pentru vieţile lor şi vor să nu treacă prin coşmarul celorlalţi locuitori din Seciuri, care într-o noapte au văzut cum munca de o viaţă a fost făcută una cu pământul. Unele case au fost înghiţite de pământ, sătenii nemaiputând recupera aproape nimic.

Materiale de construcţie

Primăria Roşia de Amaradia a trimis întreaga documentaţie cu cele 100 de gospodării la Instituţia Prefectului pentru a fi avizată. Ulterior, conducerea Prefecturii Gorj a făcut o solicitare la guvern pentru aprobarea necesarului de materiale de construcţie, în vederea demarării într-un termen cât mai scurt a lucrărilor pentru realizarea noilor case. „A fost făcută această inventariere şi tot ce a depins de noi am făcut. Aşteptăm şi noi un răspuns de la guvern să vedem ce materiale vor fi alocate. Deocamdată, nu au fost finalizate lucrările de infrastructură pentru cele 94 de case începute la Albeni şi credem că mai întâi se vor aloca fonduri pentru acele lucrări. După aceea, probabil vor ajunge şi materialele de construcţie şi la noi. Sperăm să vină începând cu luna octombrie. Dacă nu se va putea, măcar în primăvară, dar nu putem şti ce se va întâmpla. Într-o noapte poate fi pus totul la pământ. Este un risc cu care trăiesc cei de aici“, a menţionat vicele Liviu Cotoşman.  

Şcoala nu se închide  

Cu toate că trebuia să fie închisă de mult, şcoala din localitatea Seciuri, unde există peste 400 de gospodării, va funcţiona şi în anul şcolar 2007 – 2008. La solicitarea mai multor localnici, Primăria Roşia de Amaradia a propus consiliului local aprobarea unei hotărâri de consiliu prin care în Şcoala Generală de la Seciuri să se facă în continuare ore, însă numai la clasele I – IV. Este vorba de 40 de copii, care nu vor fi nevoiţi să meargă pe jos la şcoala de centru. Dacă ar fi fost închisă, elevii ar fi fost obligaţi să meargă zilnic 14 kilometri dus-întors până la cea mai apropiată unitate de învăţământ.
În prezent, nu mai este disponibilă decât partea veche din clădirea şcolii, un corp nou din imobil fiind distrus în momentul producerii alunecărilor de teren. De altfel, limita alunecărilor de teren este chiar în apropierea unităţii şcolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS