23.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn gorjean l-a dat în judecată pe secretarul general al SRI

Un gorjean l-a dat în judecată pe secretarul general al SRI

GORJ. Gorjeanul Constantin Ţăpuş, electrician la Complexul Energetic Rovinari, l-a acţionat în judecată pe secretarul general al SRI, generalul Marius Sorin Brăteanu. Pe rolul instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se află procesul dintre cei doi, care are ca termen de judecată 24 septembrie. Gorjeanul a depus o plângere împotriva rezoluţiilor procurorului militar de netrimitere în judecată a secretarului general al SRI. Doi procurori militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus netrimiterea în judecată a lui Marius Sorin Brăteanu. Nemulţumit de soluţiile date de oamenii legii, Ţăpuş s-a adresat instanţei de judecată. El îl acuză pe Marius Sorin Brăteanu de abuz în serviciu şi de fals în documente oficiale. „Nu mă voi opri aici, chiar dacă nu voi avea câştig de cauză şi mă voi adresa şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Nu îmi este teamă de faptul că este secretarul general al SRI, pentru că nu mai suntem în timpul comuniştilor. Legea trebuie respectată de oricine“, a spus Constantin Ţăpuş. Acesta încearcă de mai mulţi ani să obţină, conform prevederilor legale, calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă. Ţăpuş îl consideră vinovat pe Marius Sorin Brăteanu de faptul că ar fi menţionat, într-o adresă, date false, situaţie care l-a dezavantajat în demersul lui.

Generalul SRI a semnat o adresă care l-a dezavantajat pe Ţăpuş

Contantin Ţăpuş a intrat în conflict cu generalul SRI în toamna anului 2003, când Marius Sorin Brăteanu, pe atunci şeful Unităţii Militare 0362 Bucureşti, din cadrul SRI, a semnat o adresă trimisă Comisiei pentru Constatarea Calităţii de Luptător în Rezistenţa Anticomunistă, în care menţiona că „nu au fost identificate documente care să ateste reţinerea sau cercetarea petentului“. Constantin Ţăpuş spune că această adresă a cântărit mult în instanţa de judecată şi a pierdut procesul privind recunoaşterea calităţii de opozant al regimului comunist. Electricianul s-a îndreptat apoi împotriva şefului unităţii SRI, care semnase documentul, pe motiv că a menţionat în acesta date neconforme cu realitatea. La început, Ţăpuş habar nu avea cu cine se află în conflict, aflând abia la începutul acestui an, când a primit rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale, că este vorba de generalul maior Marius Sorin Brăteanu.
Ţăpuş a fost anchetat de Securitate, fiind „turnat“ de colegii de serviciu pentru faptul că asculta postul de radio Europa Liberă şi făcea comentarii ostile împotriva regimului. A fost reţinut de securişti şi anchetat câteva zile, fiindu-i întocmit dosar de cercetare, pentru că s-a considerat că uneltea împotriva regimului. A fost printre primii gorjeni care şi-a văzut dosarul întocmit de Securitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS