30.1 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliile locale se implică în problemele de mediu

Consiliile locale se implică în problemele de mediu

33 de proiecte au fost depuse pentru schema de investiţii Phare 2005 în sectoarele prioritare de mediu.

Tematica proiectelor depuse de consiliile locale din regiune până pe 15 august 2007 (data – limită de depunere a acestora) la Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia este diversă. „Tematica proiectelor depuse cuprinde staţii de epurare şi reabilitare sisteme de canalizare, dezvoltarea unui sistem de colectare şi transport deşeuri, sistem integrat de management al deşeurilor, reţea canalizare ape pluviale, colectare selectivă a deşeurilor, alimentare cu apa, staţie de transfer deşeuri“, a declarat Simona Covrescu, expert relaţii cu publicul în cadrul ADR SV Oltenia.

 

10% cofinanţare

 

Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului public în sectoarele prioritare de mediu, Phare 2005, a fost lansată la nivel regional pe 8 iunie 2007 şi a fost urmată de sesiuni de informare şi instruire în toate cele cinci judeţe ale Regiunii Sud-Vest Oltenia: Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea. Obiectivul principal al schemei lansate este de a sprijini beneficiarii în îndeplinirea standardelor europene şi naţionale de protecţie a mediului. Beneficiarii eligibili ai acestei scheme sunt autorităţile publice locale române reprezentând localităţi cu până la 50.000 de locuitori, cu responsabilităţi în domeniul „gestionarea deşeurilor“ şi „gospodărirea apelor şi a apelor uzate“. „Suma globală indicativă disponibilă pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia este de 3,334 milioane de euro. Sprijinul financiar se va încadra între 300.000 şi 1.000.000 de euro pe proiect“, a explicat Simona Covrescu. Potrivit acesteia, fiecare beneficiar al finanţării nerambursabile trebuie să contribuie cu 10%, în numerar, din bugetul proiectului.

 

Şase proiecte depuse

 

În Dolj, cinci consilii locale au depus şase proiecte pentru a beneficia de această schemă de finanţare. Astfel, Consiliul Local Cetate a depus proiectul ECO-SISTEM CETATE- Proiect pentru implementarea unui sistem eficient de gestionare a deşeurilor menajere. Consiliul Local Rast a depus proiectul Sistem de colectare selectivă şi valorificarea deşeurilor în satul Rastul Nou, judeţul Dolj. Tot de gestionarea deşeurilor plănuieşte să se ocupe şi Consiliul Local Piscu Vechi, care a depus proiectul „Sistem integrat pentru gestionarea deşeurilor municipale şi asimilabile în comuna Piscu Vechi, judeţul Dolj“. Au fost însă primării care au vizat modernizarea satului. Astfel, Consiliul Local Teslui vrea bani pentru alimentarea cu apă potabilă în comuna Teslui cu satele aparţinătoare. Printre cele cinci autorităţi locale care visează la fonduri prin această schemă de finanţare, cea din Pleniţa a depus două proiecte. Astfel, proiectul consiliului local vizează o „reţea de canalizare ape pluviale“ şi cel al primăriei, o „reţea de canalizare şi staţie epurare“.

 

Programele care primesc banii se implementează până în 2009

 

În perioada imediat următoare, propunerile de proiecte vor fi evaluate de un Comitet Regional de Selecţie format din reprezentanţi ai ADR SV Oltenia, ARPM (Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului) Craiova şi experţi independenţi. Acesta va întocmi o lista cu proiectele propuse spre finanţare în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut de proiectele evaluate. „Contractele de finanţare între beneficiarii de grant şi Autoritatea Contractantă (MDLPL) vor fi semnate până pe 30 noiembrie“, se arată într-un comunicat emis de ADR SV Oltenia, care precizează că implementarea acestora se va finaliza până pe 30 septembrie 2009.

 

Alte scheme pentru care se mai pot depune proiecte

 

În cadrul programului Phare 2005, se pot depune şi în continuare proiecte. Astfel, pentru schema „Asistenţă acordată IMM-urilor în acopul achiziţionării de servicii de consultanţă în afaceri“, termenul – limită de depunere este 30 august. Pentru „Schema de investiţii pentru sprijinirea iniţiativelor sectorului privat al IMM în domeniul gestionării deşeurilor“, dată – limită de depunere a proiectelor este 7 septembrie.

Consiliile locale care vor bani europeni

Dolj: Cetate, Pleniţa (2 proiecte), Rast, Piscu Vechi, Teslui

Gorj: Godineşti, Padeş, Băleşti, Alimpeşti, Târgu Cărbuneşti, Motru

Mehedinţi: Vânju Mare, Cireşu, Salcia, Dubova

Olt: Caracal, Balş, Grădinari, Teslui

Vâlcea: Brezoi, Prundeni, Scundu, Băile Olăneşti, Budeşti, Grădiştea, Măciuca, Creţeni, Bujoreni, Racoviţa, Dănicei, Costeşti, Diculeşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS