10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalExplozia de la Oltchim, mai violentă decât cele din mine

Explozia de la Oltchim, mai violentă decât cele din mine

Explozia de pe Platforma Chimică din Râmnicu Vâlcea a avut unda de şoc de o intensitate pe care specialiştii nu au mai întâlnit-o nici chiar în minele de cărbune din Valea Jiului. Membrii comisiei de experţi din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, care cercetează cauzele producerii deflagraţiei, susţin că efectele termice şi cele dinamice din instalaţiile unde a avut loc au fost de foarte mare intensitate. „Uimitor pentru mine, care am mai văzut urmările unor astfel de explozii şi în subteranul minelor din Valea Jiului, este aceea că unda de şoc a fost mult mai puternică. Mai multe conducte cu diametrul de 300 mm s-au îndoit ca şi cum ai îndoi o sârmă“, a declarat Constantin Lupu, directorul INSEMEX.

Cauzele deflagraţiei de la Oltchim, din 14 august, soldată cu un mort şi mai mulţi răniţi, urmează să fie stabilite de specialiştii INSEMEX după ce vor analiza probele de pe teren şi întreaga documentaţie din cadrul instalaţiei.

INSEMEX Petroşani este singura instituţie din ţară abilitată să determine ştiinţific, cu probe de laborator, cauzele care stau la baza producerii exploziilor, aici fiind analizate şi deflagraţiile din minele de cărbune din ţară, de la Combinatul Mital Still din Galaţi, Azomureş sau RAFO Oneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS