10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCulturile de floarea-soarelui şi de porumb, distruse de secetă

Culturile de floarea-soarelui şi de porumb, distruse de secetă

Culturile de primăvară au fost distruse în proporţie de peste 80%, cele mai afectate fiind floarea-soarelui şi porumbul, astfel încât fermierii au început recoltatul cu o lună mai devreme, însă producţia poate fi folosită doar ca furaje.

 

Potrivit producătorilor agricoli, fermierii au început deja recolta, cu o lună mai devreme comparativ cu anul trecut.

„Porumbul este distrus, e bun doar pentru furaje, la fel şi floarea-soarelui. Anul trecut, recolta a început în septembrie, acum la mijlocul lui august terminăm. Fermierii au început deja să depună dosare la Direcţia Agricolă, pentru a primi despăgubiri şi pentru aceste culturi“, a spus Ion Mănăilă, producător agricol din Teleorman.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a declarat recent că despăgubirile pentru aceste culturi se vor acorda în toamnă. De asemenea, Remeş i-a sfătuit pe fermieri ca, în situaţia în care porumbul este afectat de secetă, să îl utilizeze ca furaj.

„Trebuie să apară o nouă hotărâre de guvern pentru aceste despăgubiri şi nici cele pentru culturile de toamnă nu au fost încă acordate în totalitate“, a spus Marcel Cucu, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Din datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) reiese că în acest an au fost cultivate cu floarea-soarelui 831.362 de hectare, fiind estimată o producţie de 521.489 de tone, faţă de recolta din 2006, de aproximativ 1,5 milioane de tone.

De asemenea, suprafaţa cultivată cu porumb este de 2,5 milioane de hectare, la fel ca în 2006, însă ministerul nu a estimat încă producţia din acest an.

500 de milioane de lei pentru despăgubiri

În ceea ce priveşte culturile de toamnă afectate de secetă, MADR a acordat despăgubiri în valoare de 212 milioane de lei, pentru o suprafaţă de 634.879 de hectare. De aceste despăgubiri au beneficiat 3.163 de fermieri.

În România, seceta a afectat peste 60% din culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2006. Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despăgubiri. Fermierul poate să primească o despăgubire de 600 de lei pentru un hectar de rapiţă şi până la 750 de lei pentru hectarul de grâu şi de secară.

Nivelul maxim al despăgubirilor va fi de aproximativ 70% din valoarea cheltuielilor efectuate până la declararea stării de calamitate.

Pentru a primi despăbubiri, fermierul trebuie să depună la Direcţia Agricolă Judeţeană un dosar care să cuprindă şi documente fiscale care să justifice cheltuielile făcute pentru culturi, însă sunt eligibile doar cele efectuate până la „data producerii fenomenului“. Potrivit legii, producătorul poate solicita despăgubiri doar pentru culturile asigurate în prealabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS