19.4 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPSD flutură din nou moţiunea

PSD flutură din nou moţiunea

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat ieri că liderii partidului vor propune forurilor formaţiunii depunerea unei moţiuni de cenzură până în data de 10 septembrie. Geoană a spus că „guvernul Tăriceanu a pierdut încrederea românilor şi a majorităţii partidelor politice româneşti“, „a eşuat“ în faţa populaţiei, are „o prestaţie lamentabilă“ în atragerea fondurilor europene, iar „ineficienţa“ şi „incompetenţa“ acestuia dăunează ţării. Liderul PSD a mai spus că „a venit clipa“ ca, după trei ani de guvernare neperformantă, România să aibă un alt guvern, care să răspundă priorităţilor ţării.

Mircea Geoană a subliniat faptul că proporţia pe care PSD o deţine în parlament şi rezultatele obţinute la scrutinul din 2004 îndreptăţesc formaţiunea să facă parte din guvernare. Întrebat dacă la negocierile pentru formarea noului guvern PSD va impune ca o condiţie nominalizarea unui reprezentant al său ca premier, Mircea Geoană a răspuns: „De ce nu?“.

Geoană a arătat că nu este o condiţie obligatorie ca PSD să numească premierul în noua guvernare, dar a subliniat că i se pare normal ca PSD să fie reprezentat în noul guvern, potrivit ponderii sale parlamentare. În ceea ce priveşte procedura care va fi urmată după depunerea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Tăriceanu, Geoană a precizat că aceasta va fi stabilită în urma unor consultări transparente cu partidele politice şi cu preşedintele Traian Băsescu, pentru formarea unui nou guvern. Liderul social-democrat a mai arătat că PSD va contribui în orice formulă la asigurarea unei guvernări competente, fapt care include participarea PSD la guvernare. Întrebat dacă PSD doreşte să formeze de unul singur guvernul, Geoană a arătat că această decizie urmează să fie luată doar în urma consultărilor cu partidele parlamentare şi cu preşedintele Traian Băsescu.

PRM aşteaptă să vadă dacă PSD nu se răzgândeşte

Parlamentarii PRM vor vota o eventuală moţiune de cenzură a PSD împotriva guvernului Tăriceanu II, a declarat senatorul Gheorghe Funar, care a exprimat însă dubii în legătură cu depunerea unei astfel de moţiuni de către social-democraţi. PRM va susţine o eventuală moţiune de cenzură a PSD, dacă PSD nu se răzgândeşte. „Noi ne pregătim să facem demersurile necesare pentru a introduce o moţiune de cenzură. Vom analiza în forurile de conducere ale partidului, dar părerea mea este că vom susţine această moţiune, care poate fi chiar una PSD-PRM, împotriva acestui guvern româno-maghiar“, a declarat liderul PRM.

Boc: „Anunţul lui Geoană este un şantaj la adresa PNL“

„Poziţia exprimată de PSD astăzi este una tip Geoană, de a şantaja PNL, în scopul obţinerii de resurse de către PSD“, a arătat Emil Boc. Potrivit liderului democrat, „PD este reţinut în a da crezare acestei poziţii, până la o acţiune concretă a PSD, anunţată de Geoană până pe 10 septembrie“. „După aceea vom dezbate situaţia în forurile de conducere ale PD“, a afirmat Boc.

„PNL nu va intra în nici o formulă de guvernare“

Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti, a spus că PSD „are tot dreptul de a iniţia o moţiune de cenzură“. Acesta a precizat însă „că în cazul în care, în urma adoptării acestei moţiuni de cenzură, guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu va cădea, PNL nu va intra în nici o formulă de guvernare“. „Eu nu văd care va fi componenţa noului guvern, în cazul în care guvernul Tăriceanu va cădea. Probabil PSD-PD“, a menţionat vicepreşedintele liberal.

Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU