15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMarcel Constantinescu, judecat pentru corupţie

Marcel Constantinescu, judecat pentru corupţie

Ieri a fost la Judecătoria Craiova primul termen în dosarul în care omul de afaceri craiovean Marcel Constantinescu şi expertul contabil Constantin Borţea sunt judecaţi pentru fapte de corupţie.

Expertul contabil Constantin Borţea şi omul de afaceri craiovean Marcel Constantinescu au fost deferiţi justiţiei de Serviciul Teritorial Craiova al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie. Conform unui comunicat al DNA, cei doi sunt acuzaţi pentru mai multe falsuri şi înşelăciuni săvârşite cu ocazia lichidării judiciare a firmei Agromec Plopşor, controlată de Constantinescu.

 

Lichidator pe mână cu lichidatul

 

Pe 23 iunie 1998, la cererea creditoarei PECO Dolj, Tribunalul Dolj a deschis procedura reorganizării şi lichidării judiciare împotriva debitoarei SC Agromec Plopşor SA, cu sediul în comuna Sălcuţa, sat Plopşor, judeţul Dolj, pentru o creanţă în valoare de 64.978.402 lei vechi. Pe 5 decembrie 2000, judecătorul sindic a admis înlocuirea lichidatorului SC Aldera SA, dispunând numirea ca lichidator judiciar a lui Constantin Borţea. „Din acest moment, cei doi inculpaţi au desfăşurat mai multe acte infracţionale, toate cu scopul de a frauda creditorii şi pentru ca activele societăţii lichidate să ajungă în proprietatea inculpatului Marcel Constantinescu, în mod direct sau prin societăţi comerciale la care acesta era acţionar majoritar“, se arată într-un comunicat al DNA.

Unele active (care au fost ascunse judecătorului sindic) au fost atribuite numai anumitor creditori, iar alte bunuri au fost atribuite în compensarea creanţelor anumitor creditori, cu încălcarea prevederilor legale privind lichidarea judiciară. În ceea ce priveşte această compensare, nu s-a cerut acordul tuturor creditorilor pentru efectuarea operaţiunii.

Pe 12 mai 2005, uzând în mod fraudulos de calitatea de lichidator judiciar (care a încetat pe 12.04.2002 prin pronunţarea sentinţei civile nr. 569 a Curţii de Apel Bucureşti), Constantin Borţea a vândut către două persoane mai multe active ale societăţii lichidate. În acest sens, a întocmit în fals două procese-verbale de licitaţie şi două acte de adjudecare, susţinând că acestea au natura juridică a unor acte de proprietate, necesare înscrierii terenurilor la Cartea Funciară.

 

Şpagă în bani şi vaci

 

Pe 28 octombrie 2004, Marcel Constantinescu a încheiat cu Borţea un contract de vânzare-cumpărare autentificat de notarul Ilie Găgeatu asupra unui teren în suprafaţă de 8.249,08 mp. Construcţiile existente pe teren nu-i fuseseră însă atribuite lui Constantinescu de către lichidatorul judiciar în timpul derulării procedurii de faliment. În aceste condiţii, pentru ca afaceristul Constantinescu să poată vinde şi construcţiile, expertul Borţea i-a întocmit pe 23 iunie 2005 un „act de adjudecare“, efectuând operaţiuni comerciale privind patrimoniul Agromec Plopşor asupra unor bunuri ce fuseseră scoase de la masa credală şi după încetarea calităţii de lichidator judiciar în dosarul respectiv. A urmat întocmirea de acelaşi fost lichidator, pe 2 august 2005, a unui proces-verbal de licitaţie fals, în vederea atribuirii unui teren (care a fost tot în proprietatea aceleiaşi societăţi lichidate), primind în schimb de la denunţător suma de 1.000 de lei şi un viţel, iar pe 31 octombrie 2005 a întocmit şi actul de adjudecare a aceluiaşi teren.

La rândul său, pe 2 mai 2001, Marcel Constantinescu a întocmit o factură fiscală prin care a înstrăinat în frauda creditorilor bunuri din patrimoniul SC Agromec Plopşor SA.

În urma săvârşirii faptelor de natură penală, Constantin Borţea a beneficiat de foloase necuvenite în valoare de 14.000 de lei, iar Marcel Constantinescu, de foloase necuvenite în sumă de 69.915,96 lei. Dosarul a avut ieri primul termen de judecată la Judecătoria Craiova.

Sechestru

În vederea recuperării prejudiciului în sumă de 171.413,32 lei, pe 28 februarie 2006 s-a aplicat sechestru asigurător prin indisponibilizarea sumei de 8.738,67 lei aflate în conturile societăţii lichidate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS