14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRaport privind licitaţia de la Paşapoarte

Raport privind licitaţia de la Paşapoarte

Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, a declarat că va anunţa pe 13 august rezultatul raportului Autorităţii de Control privind licitaţia de achiziţie a echipamentelor pentru eliberarea paşapoartelor, menţinând decizia de demitere a directoarei economic şi a şefei Biroului Paşapoarte.
„Raportul Autorităţii de Control privind licitaţia pentru achiziţionarea echipamentelor pentru eliberarea paşapoartelor va fi făcut public în cursul săptămânii viitoare, luni (13 august – n.r.). Va cuprinde concluzii fundamentate. Se va menţine decizia legată de demiterea celor doi directori“, a spus Bolojan. Secretarul general al guvernului, Ilie Bolojan, le-a demis, la sfârşitul lunii iulie, pe directoarea economică şi pe şefa Biroului Paşapoarte din
RAAPPS, pentru că au încheiat contracte de achiziţie logistică la preţuri de zece ori mai mari faţă de cele de piaţă, cazul fiind în atenţia Departamentului de Control al Guvernului. Este vorba de directoarea economică a Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (RAAPPS), Emilia Şerban, şi de şefa Biroului Paşapoarte din cadrul regiei, Ecaterina Savu, după ce s-a constatat că acestea au încheiat un contract în valoare totală de 1.190.000 de euro pentru achiziţia de calculatoare, aparate foto, imprimante, cititoare optice şi scanere, la preţuri de zece ori mai mari decât cele de pe piaţă.
Regia are atribuţii şi în ceea ce priveşte tipărirea documentelor speciale în România, inclusiv a paşapoartelor electronice. Contractul pentru tipărirea paşapoartelor a fost încheiat cu firma germană Bundesdruckerei, iar în document este prevăzută şi livrarea consumabilelor şi a tehnicii necesare paşapoartelor.
Din anul 2001, când a fost încheiat contractul iniţial, au fost încheiate alte 11 acte adiţionale, sub forma unor amendamente, în care sunt prevăzute cantităţile şi preţurile de livrare ale unor bunuri necesare acestei activităţi. Potrivit unui contract adiţional încheiat în luna aprilie a acestui an, Regia a achiziţionat calculatoare Lenovo, aparate foto Olympus, imprimante Diletta, cititoare optice şi scanere în valoare totală de 1.190.000 de euro, fără a fi prevăzute preţurile pe bucată, ci doar suma totală. Bunurile au fost livrate regiei în luna iunie şi au fost transferate Direcţiei pentru Paşapoarte. Un calculator a fost cumpărat cu 13.623 de euro, o cameră foto Olympus – 8.647 de euro şi un
scaner – 2.195 de euro. Şeful SGG a spus că, după ce s-a decis demiterea celor două angajate ale RAAPPS, în urma unui schimb de adrese între regie şi firma furnizoare, instituţia a revenit miercuri cu un fax prin care a anunţat o reducere de circa 800 de mii de euro, rezultând un preţ total de 352.962 de euro. Cu toate acestea, preţurile sunt de patru ori mai mari decât cele din magazine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS