22.6 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de pelerini au venit la Mănăstirea Lainici

Mii de pelerini au venit la Mănăstirea Lainici

Ca în fiecare an, pe 6 august, la Mănăstirea Lainici din Defileul Jiului s-au adunat peste două mii de credincioşi pentru a prăznui Schimbarea la Faţă a Domnului. Aceştia au participat la slujba religioasă oficiată de înalte feţe bisericeşti, dar şi la o masă oferită de călugării care vieţuiesc în acest sfânt locaş.

GORJ. Sărbătoarea creştină Schimbarea la faţă a Mântuitorului a strâns la Mănăstirea Lainici, locaş de cult ce poartă acest hram, în jur de două mii de pelerini din judeţele limitrofe Gorjului. Aceştia au venit chiar şi cu câteva zile înainte şi au participat la slujbele oficiate de preoţi cu ocazia acestei sărbători. Ieri, slujba a fost oficiată de un sobor de zece preoţi, în frunte cu Mitropolitul Teofan al Olteniei, Mitropolitul Iosif al Germaniei Occidentale şi Meridionale şi Episcopul vicar Gurie de la Arhiepiscopia Craiovei.

La schitul Locurele, slujba a fost oficiată de Episcopul Nicodim al Strehaiei şi Severinului. „Anul acesta ne bucurăm şi de prezenţa Mitropolitului Iosif al Germaniei Occidentale şi Meridionale, care a slujit alături de celelalte feţe bisericeşti. La slujba oficiată afară au participat peste 600 de persoane, iar până la sfârşitul zilei vor fi peste şase mii de pelerini“, a spus Părintele Ioachim, stareţul Mănăstirii Lainici.

După slujbă, credincioşii au fost invitaţi la masă de călugării care vieţuiesc în acest sfânt locaş. Mănăstirea Lainici este aşezată în Defileul Jiului şi este considerată de sute de ani liantul credincioşilor din Oltenia cu cei din Ardeal.

„Mireasa din Defileu“, cum mai este denumită Mănăstirea Lainici, este în fiecare an locul de pelerinaj al credincioşilor din zona de sud a României.

 

Hramul Schitului Locurele

 

La Lainici se află şi Schitul Locurele, situat la aproximativ cinci kilometri de mănăstire, aici putându-se ajunge doar pe un drum forestier. Aflat într-o poiană, la o altitudine de aproape 800 de metri, sfântul locaş a luat fiinţă între anii 1850 – 1852.

„La Schitul Locurele vieţuiesc trei călugări, cel mai vârstnic dintre ei având 92 de ani. Se numeşte părintele Adrian. De dânsul au grijă doi călugări mai tineri. În total, la Sfânta Mănăstire Lainici trăiesc 35 de călugări. Ne gospodărim, avem grădină şi animale. Viaţa noastră se petrece în rugăciune, lucru şi odihnă. Zilnic, fiecare călugăr se roagă aproximativ zece ore. Schimbarea la faţă este una dintre cele mai mistice sărbători din an şi este marcată aşa cum se cuvine. De fapt, această sărbătoare este hramul Schitului Locurele, nu al mănăstirii, însă, cele două locaşuri fiind unul lângă altul, sărbătorim şi la mănăstire Schimbarea la faţă“, a spus Părintele Ioachim.

 

Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“

 

În biserica nou-construită în curtea Mănăstirii Lainici se află icoana Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare“, unicat în ţara noastră, adusă de la Muntele Athos. Este o întruchipare imensă, neobişnuită, pictată pe lemn de santal şi acoperită cu o mantie grea de argint aurit. Are o înălţime de aproximativ doi metri şi o lăţime de 1,2 metri. Icoana e, potrivit preoţilor şi credincioşilor, făcătoare de minuni. „Această sfântă icoană a fost adusă pe 23 iulie 2006 şi de atunci nu a mai părăsit Mănăstirea Lainici. Este unică în România şi vin să se roage la ea mii de credincioşi. Mai există în lume patru copii, identice cu cea pe care o avem noi aici. A fost adusă de la Muntele Athos, care este considerat Grădina Maicii Domnului, iar această icoană este o floare a Sfintei Fecioare şi noi trebuie să avem grijă de ea“, a mai spus Părintele Ioachim.

Nici măcar ploaia care a căzut ieri nu i-a oprit pe credincioşi să participe la această sărbătoare. Ionel Rusu, de 38 de ani, originar din Aninoasa, judeţul Hunedoara, a venit pe bicicletă până la Lainici doar ca să participe la slujbă. „Vin de câţiva ani şi îmi place foarte mult. Plec de fiecare dată cu sufletul plin de speranţă şi o stare de bine, de încredere că totul va fi bine“, a spus acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS