26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSeceta alungă berzele

Seceta alungă berzele

Seceta şi temperaturile foarte ridicate din ultimele săptămâni au afectat şi perioada de migraţie a păsărilor călătoare. Specialiştii din cadrul APM Gorj au observat că berzele pleacă mai devreme din judeţ spre locuri mai bogate în hrană. În Târgu Jiu au apărut săptămâna trecută şi pescăruşi.

GORJ. Berzele din judeţul Gorj dau semne că s-au săturat de vremea de aici şi vor să plece mai devreme în ţările calde, potrivit specialiştilor. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, Gheorghe Fometescu, a declarat că în cursul săptămânii trecute a observat în zăvoiul râului Orlea, din localitatea gorjeană Celei, un cârd de 20 – 30 de berze care se pregăteau de plecare, intenţia acestora fiind semnalată prin strângerea în grupuri şi prin zborurile ocolitoare în zona cuiburilor aşezate pe stâlpi sau pe copaci înalţi. Fometescu a spus că una dintre cauzele migrării berzelor înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, ar putea fi determinată de vremea excesiv de caniculară, manifestată în ultima lună în judeţ, care a uscat şi smârcurile, principala lor sursă de hrană. Specialiştii APM Gorj monitorizează în fiecare an familiile de berze sosite primăvara în judeţ. Anul acesta, 220 de berze au fost pe teritoriul judeţului Gorj, în 120 de cuiburi aşezate îndeosebi pe stâlpii de susţinere a liniilor de energie electrică. Urmează ca un astfel de recensământ să se realizeze şi anului viitor.

Pescăruşi la Târgu Jiu

O colonie de pescăruşi s-a stabilit pe lacul de acumulare de pe râul Jiu, din municipiul Târgu Jiu, lângă Parcul Central. Păsările, care, de regulă, trăiesc pe ţărmul mării ori în Delta Dunării, pot fi văzute acum şi pe lacul de acumulare din reşedinţa judeţului Gorj. Pescăruşii au ajuns o atracţie pentru locuitorii oraşului, care vin în număr tot mai mare pe digul lacului de acumulare din Parcul Central pentru a le vedea.
Nu este prima dată când pescăruşii vin pe lacul din Târgu Jiu. Prezenţa acestora a mai fost observată şi în urmă cu mai mulţi, dar nu în număr aşa de mare.
Specialiştii spun că venirea pescăruşilor are legătură cu seceta care s-a instalat în ţara noastră şi că aceştia caută locaţii favorabile pentru procurarea hranei. Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Gorj consideră că apariţia pescăruşilor se datorează schimbării climei, aceştia căutând locurile călduroase, cu apă. Elisabeta Juveloiu, din cadrul APM Gorj, a precizat că doi pescăruşi au fost observaţi chiar din primăvară în parcul din Târgu Jiu: „Din această primăvară, doi pescăruşi au fost văzuţi în Parcul Central din Târgu Jiu, iar în ultimul timp s-au înmulţit. Explicaţia pentru faptul că au ajuns în oraşul de pe malul Jiului este schimbarea climei. Îi vom ţine sub observaţie să vedem cum se adaptează la condiţiile de aici“.
Tot în acest an, pe lacul de pe Jiu din localitatea Turceni au apărut două lebede.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS