21.2 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalPârlea a retras Corabia din Compania de Apă Olt

Pârlea a retras Corabia din Compania de Apă Olt

Un pas înainte, doi înapoi. Cam aşa stau lucrurile în cadrul operatorului judeţean de apă şi apă uzată din Olt, care se dovedeşte lipsit de transparenţă.

Ultima noutate este că oraşul Corabia s-a retras din Compania de Apă Olt. Anunţul a fost făcut de directorul operatorului, Constantin Manolache, vineri. „Ne-au făcut cunoscut printr-o hârtie că se retrag. Am fost uimiţi. Apoi ne-au trimis Hotărârea de Consiliu Local nr. 38 din 2.07.2007 prin care împuternicesc primarul să facă demersurile necesare pentru retragerea oraşului Corabia, prin consiliul local, din Compania de Apă Olt“, a declarat directorul operatorului.

 

Motivele plecării

 

Primarul din Corabia, Ştefan Pârlea, a înşirat patru motive pentru care a luat decizia ieşirii din operator, toate rezumându-se la bani. Potrivit primarului, conducerea operatorului a cerut oraşului 2,3 miliarde de lei vechi pentru mărire de capital, a stabilit de capul ei organigrama agenţiei din oraş cu salarii de zeci de milioane de lei vechi, nu a plătit facturile la energie electrică, iar apa trebuie scumpită pentru a susţine cheltuielile. „Mi-au cerut 2,3 miliarde pentru mărire de capital. Nu avem şi nici nu vom avea banii ăştia disponibili. De unde să-i luăm? Direcţia de la Slatina m-a pus să plătesc salarii de 35 de milioane angajaţilor de aici şi tot ei au făcut organigrama, fără să întrebe. Nu avem de unde să plătim banii ăştia, pentru că angajaţii nu produc nimic. Ei vând apă. Cei de la companie nu au venit cu nici un sprijin. Sunt facturi neachitate la curent electric de două-trei luni. Ar fi dus la blocare“, a spus primarul Corabiei.

 

Acuzaţii de şantaj

 

Ştefan Pârlea nu s-a oprit aici. El a adus acuzaţii destul de grave conducerii operatorului. „Intenţiile nu sunt cele frumoase, spuse la început. Eram conştient de-atunci că nu va fi aşa. Rău am făcut că m-am luat după ameninţările lor că n-o să obţin licenţa pentru apă. O să ne punem la punct, încet-încet, şi cu apa, şi cu canalul, şi cu epurarea. Ceea ce vor şi spun ei este fals…“, a spus primarul.

 

Proiecte cu bani de la stat

 

Soluţia locală la problema apei este organizarea de servicii de salubrizare, de iluminat public, de alimentare cu apă, canal şi epurare, toate în subordinea consiliului local, susţine Pârlea. El a afirmat că pentru apă s-au făcut 1.200 de abonamente în plus faţă de cele existente, dar că preţul ei s-a mărit deja de la 1,6 la 1,9 lei şi oamenilor nu le convine să plătească prea mult, deoarece majoritatea folosesc fântânile din curţi. „Oamenii au şi alte surse, au fântâni, udă, spală. Pentru localităţile din apropiere, Celei, Siliştoara, dar şi pentru Tudor Vladimirescu şi Vârtop, s-au făcut studii de fezabilitate pentru alimentare cu apă, canal şi epurare, cu bani de la stat, peste un miliard de lei vechi, prin OG nr. 7, pentru mediul rural. Acum aşteptăm să vină banii pentru execuţie“, a declarat Ştefan Pârlea.

 

Operatorul ar putea cere banii deja cheltuiţi

 

Deşi Pârlea a fost unul dintre susţinătorii companiei, primind la schimb post pentru fiul său în conducerea societăţii, lucru explicabil în bună măsură prin culoarea politică şi disciplina de partid, Corabia se plasează acum lângă Balş şi Caracal, ai căror primari social-democraţi au refuzat să introducă oraşele în Compania de Apă.

Constantin Manolache, directorul operatorului, a recunoscut că mişcarea de la Corabia pune în încurcătură societatea. „Am anunţat Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, deoarece proiectul este în stadiul de a fi trimis la Bruxelles“, a afirmat şeful operatorului. „Nu este exclus ca oraşul să plătească toate cheltuielile care s-au făcut în etapele de până acum. Cert este însă că va pierde investiţii în infrastructura de apă şi apă uzată de 23 de milioane de euro, cât îi revenea din fondurile europene“, a mai spus Constantin Manolache.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS