21.4 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCombinatele chimice, interesate de Salrom

Combinatele chimice, interesate de Salrom

Companiile din industria chimică Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mureş şi Chimcomplex Borzeşti, alături de Oltchim Râmnicu – Vâlcea au ajuns la un acord în vederea creării unui cvartet care să participe la privatizarea Societăţii Naţionale a Sării. „Am vorbit cu reprezentanţii celorlalţi consumatori de sare lichidă (Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mureş şi Chimcomplex Borzeşti – n. r.) şi toţi au acceptat propunerea mea de a participa împreună la privatizarea Salrom. Deocamdată, lucrăm la statutul pentru consorţiu şi aşteptăm caietul de sarcini“, a declarat Constantin Roibu, director general al Oltchim. Roibu a precizat că participarea celor patru companii în cadrul consorţiului se va realiza fie în funcţie de consumul individual, fie în mod egal. În urmă cu circa două săptămâni, directorul general al combinatului din Râmnicu Vâlcea a dat publicităţii o scrisoare deschisă pentru a-i atrage pe ceilalţi mari consumatori de sare lichidă din România într-un parteneriat care să facă o ofertă pentru Salrom.

 

Sindicatul Salrom vede în alb şi negru interesul combinatelor

 

„Vestea realizării acestui consorţiu nu poate decât să mă bucure. Cu cât sunt mai mulţi investitori interesaţi pentru privatizarea Societăţii Naţionale a Sării, cu atât mai bine“, a declarat Aurel Bucur, vicepreşedintele sindicatului Salrom. Bucur a afirmat că, până în prezent, singurii doritori care şi-au manifestat un interes real pentru privatizarea Salrom sunt austriecii de la Salinen şi combinatele chimice din România.

Totuşi, realizarea acestui consorţiu între consumatorii interni are două perspective, în viziunea lui Bucur. „Varianta cea mai fericită, dar şi cea mai puţin probabilă, este ca în cazul în care acest consorţiu va intra în posesia Salrom să se creeze o adevărată unitate la nivelul industriei chimice din România. Crearea unui monopol în industria chimică românească şi cu ramificaţii la nivelul Europei Centrale şi de Est ar fi un lucru extraordinar şi ne-am bucura dacă s-ar întâmpla aşa“, ne-a spus vicepreşedintele sindicatului Salrom.

Cu toate acestea, varianta negativă a formării consorţiului este, din păcate, şi cea mai plauzibilă. „Să spunem că această alianţă va deveni proprietara Societăţii Naţionale a Sării. În opinia mea, dacă s-ar întâmpla acest lucru, alianţa nu va dura mult timp. Imediat după terminarea privatizării Salrom, Upsom, Chimcomplex, Olchim şi USG vor dori să se retragă şi să-şi adjudece fiecare bucăţică de care este interesat“, a opinat Aurel Bucur. „Rămâne de văzut şi ce se va întâmpla cu sarea gemă, deoarece cred că nimeni (niciun combinat – n. red.) nu este interesat de ea“, a mai spus Bucur.

 

Preţul de achiziţie, necunoscut

 

Oficialul sindical al Salrom ne-a spus că nu poate să facă o estimare valorică a Societăţii Naţionale a Sării, deoarece acest lucru nu îl priveşte. „Trebuie ca AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului – n. r.) să ia o decizie în privinţa preţului de vânzare. Pe noi, ca sindicalişti, ne interesează doar soarta angajaţilor“, a precizat Bucur.

De cealaltă parte, nici Roibu nu a dorit să dezvăluie suma pe care consorţiul este dispus să o plătească pentru Societatea Naţională a Sării. „Vom da atât cât este necesar. Nu ne interesează potenţialii concurenţi, cine va fi mai bun va câştiga“, a afirmat directorul general al Oltchimului.

La începutul lunii iulie, Salinen Austria a anunţat că este interesat să preia Salrom, urmând să investească 60 de milioane de euro în primă fază, şi a iniţiat deja discuţii cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi cu sindicatele.

Potrivit lui Roibu, singura exploatare profitabilă de la Salrom este cea de la Râmnicu Vâlcea, de sare lichidă, sare gemă şi calcar, iar profitul înregistrat aici este folosit pentru a acoperi pierderile înregistrate la celelalte exploatări ale companiei. „În loc să investească profitul la exploatarea de la Râmnicu Vâlcea, care este singura profitabilă, compania acoperă pierderile de la celelalte exploatări“, a afirmat Roibu. „Este foarte uşor pentru domnul Roibu să afirme acest lucru, fiind o persoană care nu are contact direct cu ceea ce se întâmplă în interiorul Salrom. Vă pot spune că lucrurile nu stau chiar aşa, existând şi alte exploatări care sunt cel puţin la fel de profitabile ca Oltchim. Desigur că unele exploatări au întâmpinat anumite dificultăţi, însă fiecare persoană îşi vede interesul propriu“, a conchis Bucur. După ce Salinen Austria şi-a făcut public interesul pentru Salrom, Roibu declara că în cazul în care Societatea Naţională a Sării va fi cumpărată de o persoană terţă, aceasta ar putea impune condiţii contractuale dezavantajoase cumpărătorilor, prin majorarea nejustificată a preţurilor, iar produsele realizate de cele patru companii care au la bază sarea lichidă ca materie primă ar deveni nerentabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS