12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAfaceri necurate cu nămol de Bala

Afaceri necurate cu nămol de Bala

Vestitul nămol de Bala, din Mehedinţi, care este cunoscut în toată ţara pentru efectul său terapeutic, este în pericol. În ultima lună, mai multe persoane au fost prinse în timp ce furau nămol din centrul de tratament al staţiunii şi îl vindeau inclusiv peste graniţele ţării, în Serbia.

Nămolul care ajută la tratarea afecţiunilor reumatismale, ginecologice şi ale aparatului locomotor, precum şi a gastritelor, insuficienţei hepatice, a bolilor renale este furat din Bala şi de Primăria Drobeta Turnu Severin, care a deschis la 100 de kilometri de staţiune un ştrand balnear.
„Am cumpărat nămol în pahar de unică folosinţă, din ştrandul din Severin. Am plătit un leu pe pahar. Spunea vânzătorul că este adus de la Bala. Am auzit că poliţiştii de frontieră au prins şi în vama de la Gura Văii oameni cu nămol de Bala“, a declarat Angela Şarpe, turistă în staţiune.
Autorităţile din staţiune nu mai ştiu ce să facă pentru a stopa traficul ilegal de nămol.
„Am prins un bărbat care fura nămol cu găleţile într-o noapte, lângă rezervoarele noastre naturale din Bala. Am anunţat şi poliţia, şi autorităţile judeţului. Nămolul de Bala nu este de vânzare. Am văzut că Primăria din Severin a amenajat un ştrand în cartierul Schela Cladovei cu apă sărată şi nămol de la Bala. Noi nu am dat niciodată nămol Severinului şi nici nu vom da. Există două variante: ori cineva de la Primăria Severinului vine şi fură nămol de la noi, ori merg şi iau nămol din altă parte şi îi mint pe oameni că este terapeutic“, a declarat Valentin Ohima Mândruţ, viceprimarul localităţii Bala.

Scoaterea nămolului din Bala, interzisă

Turiştii pot folosi nămolul numai în centrele special amenajate lângă izvoarele de mâl.
„Venim la tratament în fiecare an. Nu ne mai dor picioarele şi nici spatele. Aici, la Bala, nămolul este cald şi mai vâscos. Am încercat şi la ştrandul din Severin, în două zile nu numai că nu m-am simţit bine, dar am simţit că mă iau durerile mai tare“, a spus Alexandru Moise, turist în Bala.
Printr-o hotărâre a consiliului local, dar şi a Agenţiei de Protecţie a Resurselor Naturale din Craiova, este interzisă scoaterea nămolului din comuna Bala.
„Am descoperit într-o noapte un papuc cu număr de Mehedinţi în care erau două butoaie de 200 de litri. Trei bărbaţi cărau cu găleţile nămol de lângă izvoarele noastre termale şi umpleau butoaiele. Am stat de vorbă cu ei şi mi-au spus că sunt angajaţi ai Primăriei din Severin şi au venit să ia nămol pentru ştrand. Le-am spus că este interzis, iar ei mi-au răspuns că este un acord între primăriile Severin şi Bala“, a declarat Pantelimon Mutafa, reprezentantul Staţiunii Bala.
Edilii din Drobeta Turnu Severin recunosc că săptămânal se aduce nămol de la Bala, iar vinerea, sâmbăta şi duminica este dat gratuit la ştrandul primăriei.
„Luăm nămol din Bala şi le dăm oamenilor la sfârşit de săptămână. Aducem ori de câte ori este nevoie, să se trateze cei care vin la noi la ştrand. Severinenii nu mai sunt nevoiţi să meargă 100 de kilometri ca să se trateze“, a declarat Mihai Demian, viceprimarul Severinului.
Reprezentanţii Primăriei din Bala vor cere o expertiză a nămolului din ambele ştranduri şi, în funcţie de rezultate, se vor adresa forurilor superioare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII