15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞantiere pe drumurile naţionale

Şantiere pe drumurile naţionale

Pe arterele naţionale din judeţul Vâlcea se desfăşoară 47 de lucrări de refacere şi consolidare a unor sectoare de drum. Valoarea investiţiilor este de peste 34 de milioane de lei, în 2007, iar fondurile au fost obţinute din împrumuturi externe şi prin programul PHARE.   
 
VÂLCEA. Secţia Drumurilor Naţionale (SDN) Vâlcea are în  administrare pe teritoriul judeţului
nouă drumuri naţionale şi centura Călimăneşti. Cele nouă artere care străbat judeţul sunt: DN 7-Milcoiu-Câineni, DN 7A-Brezoi-Voineasa-Vidra-Obârşia Lotrului, DN 64-Drăgăşani-Râmnicu Vâlcea-Olăneşti, DN 65C-Bălceşti-Lădeşti-Horezu, DN 67-Milostea-Horezu-Râmnicu Valcea, DN 67B-Grădiştea-Tetoiu-Drăgăşani, DN 67C-Obârşia Lotrului- limita cu judeţul Alba, DN 73C- Blidari-Goleşti-Piatra şi DN 7D-Câineni-Perişani. „Ca urmare a calamităţilor din 2004 – 2006, precum şi a traficului în continuă creştere din ultima perioadă e necesară executarea unor lucrari, atât pentru refacerea unor sectoare de drum, cât şi pentru consolidarea lor în această perioadă. Lucrările necesare care trebuie făcute  au fost inventariate pe fiecare drum şi am reuşit prinderea lor pe diverse surse de finanţare (în general, împrumuturi externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca de Dezvoltare a Comunităţilor Europene (BDCE), Banca Internaţională de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), precum şi prin programul PHARE“, a spus Eugen Mănescu, directorul SDN Vâlcea.

47 de lucrări pe arterele naţionale

Pe DN 7 (E81) trebuie făcute nouă lucrări pentru consolidarea unor poduri, terasamente, versanţi şi refacerea unor viaducte şi pasaje. Pe DN 7A sunt necesate 10 lucrări, printre care consolidarea structurii unor poduri, refacerea unor viaducte, pasaje, poduri şi lucrări de prevenire a inundaţiilor. DN 64 are nevoie de cinci lucrări de refacere a podurilor. Alte nouă lucrări de consolidare a drumului, podurilor, terasamentului şi de asigurare a scurgerii apei trebuie făcute pe DN 65C. Opt lucrări de consolidare a terasamentului, de refacere a podurilor şi de amenajare scurgere de ape şi turnare covor asfaltic sunt necesare pe DN 67. Patru lucrări de consolidare terasamente, asigurare scurgere ape şi construcţia unui pod trebuie făcute pe DN 67 B. „În prezent, avem în execuţie 47 de lucrări, pe arterele naţionale, iar altele sunt în faza de proiectare. Suma prevăzută pentru lucrările de anul acesta e de 34.385.843 de lei. Posibil să mai crească finanţarea în luna august în cazul în care constructorii lucrează mai mult. Valoarea totală a lucrărilor care trebuie executate pe arterele naţionale până în 2009 e de 238.133.387 de lei. De reţinut e că pe drumurile naţionale de pe raza judeţului mai sunt lucrări de executat, dar acestea deocamdată nu au sursă de finanţare“, a declarat Eugen Mănescu. Acesta susţine că zonele pe care se fac lucrări sunt semaforizate, iar circulaţia se desfăşoară pe un singur sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS