32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn parlamentar costă contribuabilul 7.425 de euro lunar

Un parlamentar costă contribuabilul 7.425 de euro lunar

Un parlamentar costă bugetul de stat 7.425 de euro pe lună, fără să fie luate în calcul şi cheltuielile destinate deplasărilor externe pe care le efectuează aleşii, relevă un studiu prezentat ieri de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

În cadrul unui studiu efectuat în perioada 1 ianuarie 2005-31 octombrie 2006, IPP a realizat o simulare pentru un parlamentar, care ar primi indemnizaţie, diurnă, decont pentru cazare în Bucureşti, diurnă pentru deplasare din însărcinarea unei comisii, decont de cazare pentru vizita din însărcinarea comisiei, decontul la transport pentru aceeaşi vizită, suma forfetară, diurnă pentru deplasarea în circumscripţie, cazare în circumscripţie şi decont pentru transport în circumscripţie şi ale cărui cheltuieli s-ar situa în jurul valorii de 23.671 de lei, respectiv 7.425 de euro.

Cei mai „costisitori“ parlamentari

Printre parlamentarii care se regăsesc în topul celor mai „costisitori“, la diferite capitole de cheltuieli, se numără preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, actualul ministru al apărării, fost vicepreşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu, pesediştii Alin Teodorescu şi Valer Dorneanu, precum şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase.
Potrivit studiului IPP, o soluţie ar fi renunţarea la practica unor politicieni de a candida în circumscripţii în care nu domiciliază. „Acest fapt nu numai că duce la o mai redusă cunoaştere a problemelor oamenilor din zonă, ci şi la o creştere a cheltuielilor cu deplasarea în zonă a parlamentarilor care trebuie să se deplaseze uneori din alte judeţe sau din Capitală“, se arată în cercetarea IPP. De asemenea, potrivit IPP, se constată că aceşti parlamentari au, în general, o activitate de circumscripţie „mult mai redusă“ decât restul colegilor lor, „pentru simplul motiv că deplasarea în circumscripţie reprezintă pentru ei un efort suplimentar“.
Lider detaşat al cheltuielilor ocazionate de deplasări în alte localităţi decât cea de domiciliu este deputatul Ştefan Buciuta, de la minorităţi, cu 3.015 lei în primele zece luni ale lui 2006, dar IPP a explicat că reprezentanţii grupului minorităţilor au nevoie să călătorească în ţară mai mult, pentru a se întâlni cu membrii comunităţilor respective.

12.000 de lei pentru cazare

La capitolul cele mai ridicate valori ale decontului la cazare pentru deplasările în circumscripţii în perioada analizată din 2006, lider este deputatul Alin Teodorescu (PSD), cu 12.787 lei, urmat de Constanţa Ionica Popescu (PC), cu 9.651 de lei, şi de Valer Dorneanu (PSD), cu 9.566 de lei.
În privinţa celor mai ridicate valori ale decontului transportului în circumscripţie, în perioada din 2006 luată în studiu, deputatul PD Bogdan Cantaragiu este lider, cu suma de 10.978 de lei.
Dintre senatori, în primele zece luni ale lui 2006, cei mai mulţi bani cu cazarea în circumscripţie i-a cheltuit liberalul Teodor Meleşcanu – 7.056 de lei.
Pe de altă parte, IPP a constatat că, prin poziţionarea unor birouri parlamentare în cadrul sediilor de partid, se ajunge la întrepătrunderea cheltuielilor de întreţinere a biroului care sunt acoperite de suma forfetară cu cheltuielile efectuate în interesul partidului. De altfel, IPP a atras atenţia şi asupra unui număr nejustificat de mare de birouri parlamentare declarate, ceea ce ridică semne de întrebare asupra eficienţei cu care funcţionează, având în vedere că suma forfetară este relativ apropiată pentru toţi, indiferent de numărul de birouri.

Marius Marinescu are nevoie de şase consilieri

În plus, din monitorizarea IPP a reieşit că, deşi sumele forfetare nu diferă mult, intensitatea activităţii variază. IPP a propus reglementări legislative care să precizeze clar activitatea care trebuie depusă în circumscripţii, precum şi reducerea sumei forfetare acolo unde se constată nerespectarea prevederii anterioare.
În 2005, deputatul PSD Tudor Mohora a decontat cea mai ridicată valoare la suma forfetară, adică 48.288 de lei. În 2006, cel mai mult a decontat deputatul PNL Titu Gheorghiof, respectiv 60.804 pe primele zece luni ale lui 2006.
Participant la prezentarea publică a concluziilor IPP, senatorul PD Marius Marinescu a ţinut să precizeze că, din cunoştinţele sale, un parlamentar „costă“ 10.000 de euro lunar, dar nu a dorit să menţioneze care este suma pe care el însuşi o primeşte. Marinescu a adăugat însă că are alocată o sumă forfetară în jurul valorii de 7.500 de lei lunar şi a explicat că, datorită numărului mare de propuneri legislative pe care le pregăteşte, are nevoie de un număr ridicat de consilieri, respectiv şase.

Ioan Oltean, cea mai mare diurnă

În privinţa indemnizaţiilor lunare, liderul pe 2005 a fost preşedintele Camerei Deputaţilor de atunci, social-democratul Adrian Năstase, cu o indemnizaţie brută de 5.377 de lei, în timp ce în 2006 primul loc a fost preluat de noul preşedinte al Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, cu suma de 6.725 de lei, în primele zece luni ale anului.
La Senat, IPP nu a avut date suficiente pentru a face observaţii la acest capitol.
Cât priveşte facilităţile electronice ale parlamentarilor, IPP a stabilit că foarte puţini răspund la e-mailuri, iar Internetul este folosit mai mult în scopul propriei informări.
La capitolul deplasări în interes de serviciu în ţară ale deputaţilor, în primele zece luni ale anului 2006, cele mai mari valori se înregistrează la Daniela Popa (PC) – 4.345 de lei, Sotir Fotopolos (minorităţi) – 4.277 de lei şi Bogdan Olteanu (PNL) – 3.393 de lei.
Cea mai mare diurnă în primele zece luni ale lui 2006 a fost luată de deputatul PD Ioan Oltean – 13.829, iar cea mai mică, de deputatul PD Dumitru Becşenescu – 657.
La finalul studiului, IPP a solicitat o cât mai mare transparenţă a activităţii senatorilor şi deputaţilor, care să se realizeze atât la nivel instituţional, cât şi la nivel individual, prin prezentarea periodică a activităţii fiecărui parlamentar. La capitolul publicarea informaţiilor, Institutul a precizat că a remarcat deficitul de transparenţă care este sesizabil la Senat prin comparaţie cu Camera Deputaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU