15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

A picat prefectul

Liberalul Silviu Dumitru, director al finanţelor doljene, a fost numit ieri prefect interimar de Dolj. Acesta îl înlocuieşte în funcţie pe ex-democratul Nicolae Giugea, care a fost desemnat inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Zvonurile despre înlocuirea prefectului provenit din PD Nicolae Giugea cu un liberal circulă de câteva luni, de la ieşirea democraţilor de la guvernare în  aprilie. Aproape săptămânal, veştile neconfirmate au dat ca sigură eliberarea din funcţie a prefectului, mai ales după ce acesta a primit din partea guvernului mustrare scrisă pentru că nu a gestionat corespunzător problema reducerii timpului de eliberare a documentelor solicitate de cetăţeni. Apogeul zvonisticii a fost atins însă ieri, când telefoanele au zbârnâit mai mult ca niciodată în Instituţia Prefectului Dolj. Ştirea că pe ordinea de zi a şedinţei de guvern ar fi fost trecută decizia de eliberare din funcţie a mai multor prefecţi, printre care şi cel de la Dolj, a pus pe jar toată prefectura. Confirmarea a venit mult după prânz prin vocea purtătorului de cuvânt al guvernului, Camelia Spătaru. „Măsurile sunt luate de executiv pentru întărirea capacităţii administrative şi pentru eficientizarea activităţii“, a explicat ieri Camelia Spătaru, la finalul şedinţei de guvern în care s-a decis eliberarea din funcţie a prefecţilor.

Giugea: „Nu ştiu care au fost motivele schimbării mele“

Imediat după ce ştirea privind eliberarea sa din funcţie a devenit oficială, prefectul Giugea a declarat că nu regretă plecarea din prefectură şi că se aştepta să nu iasă la pensie din funcţia de prefect. Giugea a precizat că ar mai fi fost multe de rezolvat în prefectură, însă regretul său cel mai mare este acela că nu a apucat să inaugureze biroul unic Paşapoarte şi Permise amenajat la fostul cămin de la Liceul Energetic. „Eu rămân înalt funcţionar public. Am convingerea că totul are un sfârşit. Cred că am făcut şi lucruri bune şi au rămas şi multe care ar mai fi fost de făcut. Nu pot spune că am rezolvat tot ce era de rezolvat. Am avut clipe în care poate aş fi vrut să renunţ, când au fost inundaţiile, reconstrucţia caselor, dar am fost în permanenţă responsabil pentru această funcţie. Nu ştiu care au fost motivele schimbării mele, sigur nu din motive care să îmi fie imputabile. Ce regret e că nu am apucat să finalizez investiţia de la Energetic. Sper ca acela care va prelua funcţia de prefect să reuşească să o finalizeze“, a spus Giugea. Prefectul a adăugat că, deşi funcţia pe care o deţine este „supusă presiunilor politice“, nu simte că decizia de înlocuire a sa a fost una politică. Înaltul funcţionar public a menţionat că, începând de luni, va fi inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului, condus de liberalul Ilie Bolojan, însă deocamdată nu ştie exact în ce constă această funcţie.

Mobilitatea i-a venit de hac prefectului Giugea

Deşi zvonistica locală şi chiar liderii politici doljeni au susţinut că modalitatea cea mai uşoară pentru ca guvernul condus de preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu să scape de prefecţii PD  este primirea calificativului „nesatisfăcător“ pentru activitatea depusă în 2006, eliberarea din funcţie a prefectului de Dolj s-a făcut prin aplicarea hotărârii de guvern nr. 341 din 11 aprilie 2007 privind mobilitatea înalţilor funcţionari publici. Potrivit acestui act normativ, iniţiat chiar de democraţi, prefecţii pot fi transferaţi pe posturi de înalţi funcţionari publici în cazul în care acest lucru este considerat necesar de ministrul internelor şi reformei administrative. Alături de prefectul Nicolae Giugea, au fost eliberaţi din funcţie tot pe principiul mobilităţii alţi patru prefecţi foşti democraţi şi un prefect provenit din PNL. În timp ce prefectul de Teleorman, fost penelist, şi cel de Ialomiţa, ex-democrat, au fost numiţi, la rândul lor, inspectori guvernamentali, prefecţii din Argeş, Braşov şi Hunedoara, toţi proveniţi din PD, au fost retrogradaţi de guvern în funcţia de subprefect. În locul acestora au venit subprefecţii proveniţi din PNL.

Dumitru discută doar cu patalama

Deşi înlocuitorul prefectului Giugea, liberalul Silviu Dumitru, a declarat că nu ştie nimic oficial cu privire la numirea sa temporară în funcţia de prefect, actualul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj a recunoscut că a discutat pe marginea subiectului. Acesta a menţionat că a fost întrebat de către mai-marii partidului de la Bucureşti dacă şi-ar dori funcţia de prefect şi a răspuns că da, însă nu va face alte comentarii pe această temă până când nu va avea în mână documentul de numire. „Nu ştiu nimic despre acest lucru. Eu am fost întrebat de conducerea partidului de la Bucureşti, la recomandarea conducerii de la Dolj, dacă îmi doresc această funcţie şi am spus că da. Nu am participat însă la o discuţie în acest sens. Eu sunt omul documentului. Când o să mă văd cu hârtia în mână, atunci o să vorbesc“, a spus Silviu Dumitru.

Giurgiţeanu: „Eu pe Giurgiţeanu ăsta l-aş alege“

În timp ce angajaţii din prefectură se dădeau de ceasul morţii încercând să afle cu certitudine dacă prefectul va fi sau nu schimbat din funcţie, subprefectul provenit din PNL Nicolaie Giurgiţeanu îşi dădea deja cu părerea în privinţa viitorului prefect şi îşi făcea planuri referitoare la primele lucruri pe care le va face după plecarea lui Giugea. Înainte să afle că Silviu Dumitru a fost numit în funcţie, Giurgiţeanu a declarat ieri că îl consideră pe Ionel Groza, fostul subprefect de Dolj, mult mai potrivit decât Dumitru pentru cea mai înaltă funcţie administrativă din Dolj, însă, dacă ar fi să poată alege, s-ar autopropune în funcţia de prefect. „Groza cred că ar fi mai potrivit. Am auzit şi versiuni cu Silviu Dumitru prefect. Nu cred că nu e bun, dar e mai potrivit Groza în acest moment decât Silviu Dumitru. Oricum, dintre Groza, Silviu Dumitru şi Giurgiţeanu, eu pe Giurgiţeanu ăsta l-aş alege“, a spus subprefectul Giurgiţeanu. Acesta a adăugat că primul lucru pe care îl va face după instalarea noului prefect este să-şi ia înapoi ştampila, pe care Giugea i-a confiscat-o anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII