20.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de elevi fără loc la liceu

Zeci de elevi fără loc la liceu

Veniţi din tot judeţul, zeci de părinţi au stat ieri în faţa sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj şi au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele sesiunii speciale a admiterii la liceu. Mai mult de jumătate dintre cereri au fost amânate însă pentru la toamnă, când ISJ speră că va fi suplimentat numărul claselor de la liceele din mediul rural.

Încă de la primele ore ale dimineţii, unii dintre părinţii celor peste optzeci de absolvenţi de gimnaziu care nu au fost mulţumiţi de liceele la care au ajuns în urma repartizării computerizate şi au solicitat transferul s-au aşezat în faţa sediului ISJ Dolj. Cu lacrimi în ochi, mamele întrebau cui pot cere ajutorul, cu cine pot vorbi ca să li se aprobe cererea. „Copilul meu este bolnav şi nu are cum să stea aici în Craiova, unde a fost repartizat. Vreau să îl transfer la Filiaşi, ca să pot să am grijă de el şi să nu rămână fără şcoală“, s-a plâns o femeie. Lipsa banilor a fost principalul motiv pentru care majoritatea elevilor au cerut transferul. „Nu am bani să îl ţin în Craiova, dar nici nu pot să îl las să abandoneze şcoala. Singura soluţie este să i se aprobe transferul la Liceul de la Amărăşti. El a avut medie bună, dar acestea ne sunt posibilităţile“, a spus tatăl unuia dintre candidaţi. Aşteptarea a făcut-o pe o femeie să-şi piardă orice speranţă şi, descumpănită, a început să plângă. „Se zice pe aici că nu are nici o şansă, că are medie prea mică pentru Filiaşi şi nu o să-mi aprobe transferul. Nu ştiu ce o să mă fac, că în Craiova nu am cum să îl ţin, naveta este scumpă. Îmi vine să mor când mă gândesc cât tragem după copiii aştia!“, a spus femeia.

 

Gemeni despărţiţi de calculator

 

Examinarea dosarelor a început în jurul prânzului deoarece, cu o zi înainte, aproximativ douăzeci de candidaţi şi-au depus pe ultima sută de metri cererile de transfer. „Trebuia să începem mai devreme, dar ieri ne-am mai trezit cu vreo douăzeci de dosare şi trebuie introduse în calculator. Avem în total 86 de cereri. Sunt elevi care au intrat la licee din Craiova, dar, din motive financiare, solicită transferul la Filiaşi sau Amărăşti. Sunt şi copii bolnavi, avem şi cazuri de gemeni“, a precizat prof. Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct al ISJ Dolj. Mai mult de jumătate dintre elevi nu au putut primi un răspuns acum şi va trebui să aştepte până în toamnă, deoarece cererile nu au putut fi aprobate.

„Pentru că la unele licee din judeţ sunt deja câte 30 de copii în clasă, iar unii dintre candidaţi nu au întrunit condiţiile de medie, nu am putut aproba decât 37 de cereri, majoritatea pentru şcolile de arte şi meserii. Restul va trebui să aştepte până la 1 septembrie, când vom primi şi răspunsul de la minister la solicitarea noastră de a transfera două clase necompletate din Craiova şi Dăbuleni la Amărăştii de Jos, respectiv Băileşti. A rămas nerezolvat şi cazul gemenilor, unul cu medie mare, altul cu medie mică, şi trebuie să primim aprobarea ministerului ca să fie amândoi în aceeaşi clasă“, a explicat Gîdăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS