16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTinere talente la Târgul Meşterilor Populari

Tinere talente la Târgul Meşterilor Populari

Organizat cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi imnului naţional, târgul meşterilor populari din parcul Zăvoi a adunat sâmbătă dimineaţă numeroşi artişti tradiţionali, ce au expus pe aleile parcului. Veniţi din toate zonele ţării, meşterii au adus la Râmnicu Vâlcea cele mai variate exponate, de la obiecte de olărit până la ţesături tradiţionale şi icoane pe lemn şi sticlă.

Surorile Ciolacu, din Râmnicu Vâlcea, nu sunt la prima participare la un târg de artă populară. Filofteia şi Elena, de 18, respectiv 19 ani, au venit în Zăvoi cu icoane pe sticlă şi lemn. Cele două artiste practică acest meşteşug de mai bine de opt ani, moştenind talentul, după cum spun ele, de la străbunicul lor, iconar şi el. „Pentru realizarea unei icoane pe sticlă e nevoie de o săptămână, dacă ar fi să ţinem cont şi de perioadele în care tuşul folosit trebuie să se usuce“, a spus Filofteia despre creaţiile sale.

Sora ei, Elena, a spus că totul depinde de complexitatea lucrării şi de materialele care sunt folosite. „Putem folosi şi foiţă de aur sau culori mai scumpe, dar ele cresc preţul icoanei. De obicei, oamenii care le cumpără nu sunt cei care doresc un suvenir, ci aceia care cunosc cu adevărat arta unei icoane pictate după canon“, a precizat Elena.

 

Turiştii cu bani, principalii clienţi

 

Surorile Ciolacu au spus că icoanele lor sunt cumpărate de obicei de turişti cunoscători cu foarte mulţi bani. „Preţul unei icoane variază, în funcţie de complexitate, între 100 şi 500 de lei, aşa că nu ne aşteptăm la prea mulţi oameni care să le cumpere. Turiştii cu bani sunt cei mai interesaţi să cumpere, însă ştim că nu vom face niciodată avere din pictură. E numai o pasiune de-a noastră, e un mod de a exprima arta“, a explicat Filofteia. Tinerele consideră că, în general, majoritatea celor care vizitează un târg de artă populară nu pot face diferenţa între suveniruri şi artă pură. „Nu pictăm suveniruri, deci nu avem pretenţia să vindem prea mult. Pur şi simplu, am venit să expunem“, a adăugat Elena. Cele două surori au mai spus că nu au de gând să transforme pasiunea lor într-o meserie deoarece nu se câştigă bine din pictatul icoanelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS