22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTarife estivale la căminele studenţeşti

Tarife estivale la căminele studenţeşti

Pentru câteva zeci de studenţi craioveni, vacanţa de vară nu înseamnă soare, mare, distracţie sau relaxare acasă la părinţi. Aceştia fie lucrează, fie sunt în practică şi trebuie să stea în continuare în căminele studenţeşti, chiar dacă sunt nevoiţi să scoată din buznar câţiva lei în plus pentru cazarea pe timpul verii.

„Nu am cum să plec acasă pentru că lucrez şi cu banii câştigaţi acum pe vară mă pot duce în toamnă o săptămână, două la mare. Stau în continuare în cămin, dar e cam sinistru. Mai sunt foarte puţini studenţi şi îmi lipseşte agitaţia din timpul şcolii“, a spus Alina, studentă în anul II la Facultatea de Horticultură, care pe timpul verii este chelneriţă la o terasă.

Cu toate că închirierea pe vară unei camere într-un cămin studenţesc costă 150 de lei pe lună, studenţii consideră că în acest fel este mult mai ieftin.

„Ieşim mai ieftin dacă luăm o cameră la cămin decât dacă închiriem un apartament. Faţă de cât costă în timpul anului este scump acum vara, dar sunt şi beneficii, e mai linişte, mai curat“, a spus Cosmin Neagoe, student în anul III la Facultatea de Matematică-Informatică, angajat la o firmă de telefonie mobilă.

 

De la trei la cinci lei pe noapte

 

Dacă în timpul anului cazarea în căminele studenţeşti costă 90 de lei pe lună, adică trei lei pe zi, în vacanţa de vară preţul ajunge la cinci lei pe zi, adică 150 de lei pe lună. Explicaţia este simplă: pe perioada de vară căminele studenţeşti se autofinanţează. „Cazarea în căminele studenţeşti este mai scumpă decât în timpul anului universitar pentru că pe vară nu primim subvenţii de la minister. Acum este 150 de lei pe lună, iar în timpul anului, doar 90. Oricum nu avem prea mulţi studenţi în cele două cămine 8 şi 9, unde cazăm pe perioada verii. Să fie 45-50, la care se adaugă cei care au venit din alte centre universitare pentru a face practica la Craiova. Sunt 25 de la Medicină Veterinară din Bucureşti şi 30 de la Automatică din Bucureşti. Vor mai veni însă şi cei din căminul 10, pentru că la sfârşitul lunii închidem“, a explicat Ion Popa, directorul Administraţiei Căminelor din cadrul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS