19.5 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţia bulgară, acuzată de sechestrare

Poliţia bulgară, acuzată de sechestrare

În urmă cu aproape o săptămână un autocar românesc cu 40 de turişti la bord a fost oprit pe şoseaua care leagă capitala Bulgariei de oraşul Ruse de un echipaj al Poliţiei Rutiere. Turiştii susţin că poliţiştii i-au sechestrat şi agresat pentru că doreau şpagă, pentru o aşa-zisă depăşire a limitei de viteză. În replică, poliţiştii bulgari spun că şoferii autocarului nu au oprit la semnele lor şi că a fost nevoie de o urmărire ca-n filme.

 

Versiunea bulgară

 

Agenţiile de presă bulgare au informat luni, 23 iulie, că Poliţia Rutieră din Bulgaria a urmărit timp de două ore un autocar românesc cu o zi înainte, după ce şoferul acestuia a fost oprit de trei ori pe drumul ce leagă Sofia de Ruse. Autocarul a fost oprit prima dată pentru că a depăşit viteza legală în apropiere de satul Opaneţ. Şoferul a coborât din maşină, dar a refuzat să prezinte poliţiştilor documentele de călătorie, incident după care cel de-al doilea şofer al autocarului s-a urcat la volan şi a plecat în trombă fără să aibă permisiunea poliţiştilor. Maşina poliţiei a ajuns autocarul şi l-a tras pe dreapta, moment în care pasagerii s-au implicat în discuţie şi au cerut să fie duşi la cea mai apropiată secţie de poliţie. Ofiţerii i-au cerut şoferului să îi urmeze până la secţie, dar acesta a virat brusc în altă direcţie. A treia oară când autocarul a fost tras pe dreapta, şoferul a cedat şi a prezentat poliţiei cartea sa de identitate, dar a refuzat să prezinte şi actele autovehiculului şi pe cele de călătorie. Cei aproape 40 de turişti din autocar s-au dat jos şi au blocat strada, cauzând întreruperea circulaţiei în ambele sensuri. În cele din urmă, poliţiştii i-au dat şoferului o amendă pentru depăşirea vitezei regulamentare, amenda fiind trimisă în România, la domiciliul acestuia.

 

Versiunea românească

 

Pe de altă parte, presa română a scris că „Poliţia Rutieră bulgară este acuzată că a comis duminică, 22 iulie, un abuz împotriva unui grup de turişti români, care s-ar putea solda cu un conflict diplomatic“. Potrivit anchetei realizate de ziarul Cotidianul, se pare că 50 de pasageri ai unui autocar din Vâlcea au dat declaraţii în care acuză poliţiştii bulgari că i-ar fi sechestrat pe un drum necirculat, pretinzând să primească mită de 100 de euro şi că ar fi agresat chiar şoferii autocarului. Aceeaşi sursă pretinde că toţi cei 50 de români implicaţi au semnat o sesizare, pe care o vor înainta ambasadei României din Sofia.

 

Ce spune consulul

 

Poliţia bulgară ar putea fi obligată să dea o explicaţie şi să fie demarată o anchetă în privinţa cazului autocarului sechestrat duminică lângă Plevna, dacă turiştii implicaţi vor face o sesizare pe care să o depună la ambasada României de la Sofia, dar şi la cea a Bulgariei la Bucureşti, a declarat consulul român la Sofia, Silviu Catană.

Potrivit declaraţiei acestuia, o anchetă în această privinţă poate fi efectuată numai dacă autorităţile primesc o sesizare din partea turiştilor români, caz în care se va înainta o notă Ministerului de Externe bulgar, care poate cere explicaţii cu privire la cele petrecute. Catană a spus însă că ambasada din Sofia nu a primit nici o informaţie despre autocarul vâlcean cu 50 de turişti români, care ar fi fost sechestrat într-o pădure de lângă Plevna de un echipaj al poliţiei bulgare, singurele informaţii în acest caz fiind cele apărute în presa bulgară şi română. Silviu Catană consideră exagerate afirmaţiile că un astfel de incident poate provoca un conflict diplomatic. „E cam mult spus, asemenea practici sunt dezavuate, dar nu se pune problema unui conflict diplomatic. Noi vom solicita nişte explicaţii, dar totul e să avem documentul pe baza căruia să o facem“, a spus consulul. Ambasada Bulgariei la Bucureşti nu comentează acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII