12 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGunoaiele, stăpâne pe comuna Podari

Gunoaiele, stăpâne pe comuna Podari

http:http://www.youtube.com/watch?v=3qU4O97rtUs
http:http://www.youtube.com/watch?v=LFa-70Q7oMc
Lipsa de interes a autorităţilor locale, dar şi nepăsarea unor locuitori au transformat comuna Podari într-o oază a gunoaielor.

De mai bine de trei săptămâni, zeci de persoane din comuna doljeană Podari sunt nevoite să stea ferecate în casă, pentru a nu inspira fumul provenit de la groapa de gunoi. Oamenii care au casele la câţiva metri de groapa de gunoi au declarat ieri că nu mai suportă să trăiască în astfel de condiţii.
„Murim de cald şi pe deasupra ne sufocăm de fumul care vine de la groapă. Stăm pe caniculă cu geamurile închise ca să nu ne intre fumul în casă“.
Ieri la prânz, gunoaiele luaseră foc din nou, iar fumul invada uliţele comunei. În timp ce oamenii se duceau fiecare pe la casele lor, câţiva copii coborau dintr-o căruţă să adune resturi de la groapă. „Ne trimiseră ai noştri să luăm nişte sticle de plastic şi nişte fier, dacă găsim. Şi ce dacă e fum?! Mai tot timpul e aşa şi ne descurcăm oricum“, a spus unul dintre copii, care nu avea mai mult de şapte ani.

Vinovaţii, greu de găsit

Fiecare dintre locuitorii afectaţi de fum şi-a făcut deja propriul scenariu în legătură cu posibilul vinovat de drama pe care o trăieşte. Unii aruncă vina pe cei care caută fier, fiind arătaţi cu degetul pentru că dau foc la gunoaie în speranţa de a găsi mai repede bucăţi de fier pe care să le vândă. Alţii îşi îndreaptă reproşurile spre angajaţii primăriei, care ar da foc gunoaielor ca să nu se adune prea multe.
Problema era însă cunoscută de reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj, Manu Costache, directorul instituţiei, confirmând că există probleme la groapa de gunoi.
„Ar trebui să aibă acolo un paznic care să se asigure că nu vine nimeni să dea foc la gunoaie. Împreună cu cei de la primăria din comună, dar şi cu pompierii încercăm să găsim soluţii, pentru ca locuitorii din zonă să nu mai fie nevoiţi să suporte fumul“, a explicat Costache.
Edilul-şef al comunei, Constantin Gheorghiţă, nu a putut fi contactat ieri pentru a da o declaraţie.

Împrejurul comunei, numai gunoaie

Din lipsa unui serviciu de salubritate, oamenii din Podari, care locuiesc mai departe de groapa de gunoi „oficială“, preferă să-şi arunce resturile la marginea comunei. Pe aceeaşi parte cu groapa, locuitorii au improvizat încă două puncte de colectare a gunoiului, respectiv lângă canalul colector şi vizavi de cimitir.  
Aceeaşi situaţie, şi în cealaltă parte a satului, unde malul Jiului este decorat cu sticle, borcane, hârtii, pungi şi resturi menajere. Priveliştea este copiată la indigo, tot la periferia comunei, la câţiva metri de fostul CAP, unde vechiul canal colector a fost transformat, de asemenea, în groapă de gunoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS