17.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCercetaşii din Belgia îi distrează pe tineri

Cercetaşii din Belgia îi distrează pe tineri

Două grupuri de tineri belgieni, care activează în cadrul a două asociaţii de cercetaşi, se află în aceste zile în judeţul Gorj, pentru a-i distra pe copiii şi tinerii de aici.

GORJ. La Novaci sunt 18 tineri cercetaşi, iar la Turceni alţi zece, aceştia făcând parte din organizaţii diferite. Cei care se află la Novaci sunt cazaţi la internatul liceului din localitate, iar cercetaşii care sunt la Turceni stau la un hotel aparţinând Complexului Energetic. Aceştia sunt din regiunile Liege şi Charleroi şi au venit pe cheltuiala lor în România, fiindu-le asigurată doar cazarea şi transportul în diferite zone din judeţul Gorj.
Tinerii belgieni au vârste cuprinse între 16 şi 18 ani şi au venit în judeţul Gorj pentru a-i distra pe elevii din clasele primare şi gimnaziale, care nu pleacă în vacanţă. Se joacă împreună cu ei şi îi învaţă lucruri noi. În fiecare zi se întâlnesc şi se distrează. „Îmi place să mă joc cu ei, pentru că ştiu jocuri noi, pe care eu nu le cunoşteam. Mă mai învaţă şi alte lucruri noi, cum ar fi să decupez şi să desenez“, a spus Ionuţ, un copil de zece ani din Novaci.  

Cercetaşii belgieni au decorat o grădiniţă

Tinerii belgieni au fost încântaţi de ce au văzut în România şi, mai ales, de primirea de care au avut parte. Au fost în excursii la Rânca, Târgu Jiu, mănăstirile Tismana şi Polovragi, precum şi la târgul tradiţional de la Polovragi, de unde şi-au cumpărat multe suveniruri. „Nu este aşa cum credeam noi, pentru că ţara nu are o imagine foarte bună. Peisajul e diferit faţă de Belgia, iar tinerii sunt foarte primitori. Clima e diferită, pentru că aici e foarte cald, iar în Belgia plouă tot timpul“, a spus Pascalin, de 16 ani. Tinerii care se află în Turceni fac parte din organizaţia de cercetaşi Colinvaux-Beaufays, care fiinţează de un secol. Cercetaşii din această organizaţie au ca semn distinctiv o eşarfă pe care o poartă la gât şi de care agaţă tot felul de amintiri din ţara în care se află, precum şi lucruri importante, cum ar fi o cruce, care reprezintă jurământul pe care l-au făcut în cadrul asociaţiei. Camille avea agăţate de eşarfă chiar şi etichetele de la câteva mărci de bere autohtone, dar şi diverse suveniruri. „Îmi place în Gorj. Oamenii sunt foarte primitori. Mi-a plăcut mult la Târgul de la Polovragi, de unde am cumpărat multe lucruri frumoase“, a spus Camille.
Ion Pasăre, directorul Grupului Şcolar Energetic Turceni, a spus că a rămas plăcut impresionat de activitatea tinerilor din Belgia: „Au decorat scara interioară şi holul unei grădiniţe. Am făcut ceva deosebit acolo şi am fost impresionat“.
Tinerii belgieni care stau la Turceni au venit ieri la Novaci, unde s-au întâlnit cu ceilalţi cercetaşi care activează aici. Cercetaşii vor pleca în Belgia la sfârşitul acestei luni, pe 30 iulie, nu înainte de a vizita Sighişoara şi oraşul Braşov.
În Gorj s-a mai aflat un grup format din alţi trei tineri cercetaşi, care au activat în comuna Ţânţăreni.

Proiect demarat la Bruxelles

Acest proiect a fost iniţiat de Flavia Rus, de la Serviciul de Integrare Europeană din cadrul Consiliului Judeţean Gorj, în timp ce efectua un stagiu de perfecţionare la Bruxelles. Aceasta a intrat în contact cu Daniel Coulon, administratorul Organizaţiei Parteneriat „Villages Roumains“. „Am contribuit la dezvoltarea acestui proiect, împreună cu Ambasada României din Belgia, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România şi Organizaţia Parteneriat «Villages Roumanis». Grupurile de tineri belgieni participă la activităţi de animaţie cu copiii care nu pleacă în vacanţă sau desfăşoară activităţi de voluntariat. Prin proiectele acestea, ei vor ca elevii să se simtă bine şi să înveţe jocuri noi“, a precizat Flavia Rus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS