5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPescărie înghiţită de secetă

Pescărie înghiţită de secetă

O fermă piscicolă de pe malul Dunării, din localitatea Gruia, judeţul Mehedinţi, a dispărut în numai două săptămâni din cauza secetei.

Crapul românesc, fitofagul, carasul, ştiuca şi şalăul, peşte care ar fi trebuit să se înmulţească în cele 18 bazine piscicole, au dispărut. Îngrijitorii şi administratorul fermei piscicole au reuşit să salveze decât 12 de tone de peşte, din cele 70 existente înaintea secetei. „Seara a început să scadă apa. Era prima zi de caniculă şi am zis că va trece. A doua zi, apa scăzuse aproape doi metri şi am văzut peştele cum se zbate. Am încercat să aducem apă din Dunăre cu motopompele, dar şi Dunărea scăzuse şi nu aveam ce face. Am salvat circa 12 tone de crap românesc. Toată crescătoria a secat în mai puţin de 14 zile“, a declarat administratorul Fermei Piscicole Gruia, Lucian Chişu.

 

„O să ardem de vii“

 

Eforturile disperate de a mai salva ceva din cea mai importantă crescătorie de peşte din Mehedinţi sunt inutile. Activitatea este îngreunată de lipsa precipitaţiilor, dar şi din cauza debitului mic al Dunării. Nivelul fluviului în dreptul localităţii Gruia a scăzut foarte mult, motopompele care trăgeau apa necesară oxigenării lacurilor au rămas pe uscat. „E dezastru, nu mai avem apă nici să udăm iarba din heleştee, dar să mai băgăm şi la peşti. Locuiesc aici de 30 de ani şi aşa ceva nu am mai văzut. În trei-patru zile nu o să mai avem apă deloc. Nu a fost afectată numai ferma piscicolă, ne mor şi animalele de sete. Vacile nu mai pasc, stau toată ziua în gâldane. O să ardem de vii, dacă nu plouă“, a spus Valentin Talpeş, îngrijitor. „Într-unul din cele 18 bazine aveam şi o rezervaţie naturală de nuferi. Aici creşteau ştiucile şi şalăii. Acum totul este distrus, parcă a pus cineva benzină şi a dat foc“, a mai declarat Lucian Chişu. Meteorologii au anunţat şi pentru perioada următoare temperaturi ridicate, fapt ce îi ingrijorează pe piscicultori. Situaţia este alarmantă şi la Dunăre. În afară de şenalul navigabil, unde apa măsoară aproape 7 metri, restul fluviului a devenit un lac de acumulare. Dunărea s-a îngustat în ultima lună cu aproape 60 de metri, iar adâncimea apei a scăzut în aval de barajul PF 2 cu aproape 10 metri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII