14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIncendiu la Mina Husnicioara

Incendiu la Mina Husnicioara

Banda transportoare a cărbunelui din Cariera Husnicioara în depozitul întreprinderii miniere s-a aprins luni noapte din cauza căldurii.

MEHEDINŢI. Minerii au încercat să stingă focul cu extinctoarele din dotare, dar nu au reuşit, fiind nevoie de intervenţia echipajelor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care s-au luptat cu focul mai bine de şase ore.
Flăcările au fost observate în jurul orei 5.00, iar din cauza prafului de huilă, toată cariera a luat foc, mai multe utilaje fiind distruse în incendiu.
„Focul a izbucnit din senin. Praful de huilă ardea precum cel de puşcă. Bine că nu a fost cineva acolo că mureau toţi minerii dacă îi prindeau flăcările lângă tunel“, a declarat Petre Peptat, maşinist.
„Am încercat să stingem focul cu extinctoarele, dar a fost în zadar. A ars toată banda de mină, iar dacă stateai la zece metri de tunel te prăjeai“, a spus Gheorghe Ionică, mecanic mină.
Intervenţia pompierilor a durat ore în şir. A fost nevoie de echipament special, măşti de gaze şi tuburi de oxigen.
Banda în flăcări a fost trasă din subteran cu ajutorul unui utilaj special, dar focul nu a putut fi stins.
„Intervenţie dificilă, şi în subteran. Focul nu a putut fi stins decât după ce mai mulţi servanţi au intrat cu apă în subteran“, a declarat locotenent Stanciu Cristian, de la ISU „Drobeta“.
Fumul înecăcios s-a lăsat peste satele Cerneţi şi Piatra Albă, mai multe cursuri de apă din zonă fiind contaminate cu negru de fum.
Dacă la suprafaţă incendiul a putut fi localizat imediat, intervenţia a fost periculoasă într-unul dintre tunelurile Carierei Husnicioara, unde banda transportoare de cărbune a ars până în jurul după-amiezei.
„Am fost anunţaţi de incendiu în jurul orei 5.00. Cred că banda
s-a aprins din cauza căldurii şi a frecării de un tambur de fier care nu s-a mai învârtit. Nu am evaluat pagubele, dar banda de transport cărbune din carieră în depozit nu va mai funcţiona câteva zile“, a declarat Jan Duncescu, şef de tură la Mina Husnicioara.
Pagubele înregistrate în urma incendiului încă nu au fost estimate, dar Mina Husnicioara şi-a întrerupt activitatea de ieri-dimineaţă până ce va fi schimbat covorul transportor al benzii de cărbune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS