5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalChiuariu ameninţă cu judecata Iniţiativa pentru o Justiţie Curată

Chiuariu ameninţă cu judecata Iniţiativa pentru o Justiţie Curată

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a anunţat că va da în judecată „persoanele şi organizaţiile“ din Iniţiativa pentru o Justiţie Curată care l-au acuzat de fraudarea concursurilor de angajare în sistemul penitenciar.

Tudor Chiuariu somează persoanele şi organizaţiile care au redactat şi dat publicităţii joi un comunicat de presă şi care, potrivit ministrului, „se ascund în spatele denumirii Iniţiativa pentru o Justiţie Curată“, să-şi asume public responsabilitatea pentru afirmaţiile pe care le-au făcut.
Ministrul justiţiei precizează că va acţiona în judecată „aceste persoane şi organizaţii pentru afirmaţiile mincinoase şi calomnioase“ la adresa sa.
Iniţiativa pentru o Justiţie Curată a contestat joi, printr-un comunicat de presă, legalitatea desfăşurării mai multor concursuri organizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) care au avut loc în perioada octombrie 2006 – martie 2007 şi în perioada mai-iulie 2007.
Ministrul justiţiei precizează că pentru examenele desfăşurate în perioada octombrie 2006 – martie 2007, Corpul de Control al Ministerului Justiţiei a efectuat un control la ANP, concluziile acestuia fiind trimise pe 11 mai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Referitor la neregulile semnalate de Iniţiativa pentru o Justiţie Curată privind organizarea concursului derulat în perioada mai-iulie 2007, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a anunţat că a dispus joi efectuarea unui control de către Corpul de Control al Ministerului Justiţiei.

Directori numiţi fără concurs

Mai multe ONG-uri îi acuză pe ministrul justiţiei şi pe magistraţii din conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) de fraude la concursurile de angajare în sistemul penitenciar, susţinând că doar în ultima lună ministrul ar fi numit, fără concurs, cinci directori de penitenciare.
„Contrar Ordinului Ministrului Justiţiei nr. 1218/2006, care prevede o metodologie concurenţială, a fost reluată practica detaşării unor magistraţi în poziţii de directori de penitenciare prin proceduri lipsite de transparenţă, care eludează sistemul concurenţial obligatoriu pentru aceste posturi, chiar atunci când candidaţii sunt magistraţi“, arată Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (Academia de Advocacy, Asociaţia „Societatea pentru Justiţie“, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Societatea Timişoara) într-un comunicat remis joi agenţiei NewsIn.

140 de milioane de lei pe lună

Potrivit asociaţiei citate, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, la propunerea directorului general ANP, Alexandru Şerban, i-ar fi numit numai în ultima lună, fără concurs, în funcţia de director de penitenciar pe Marian Stoica, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi – la Penitenciarul Turnu Severin, pe Ioan Mureşan, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Alba Iulia – la Penitenciarul Aiud, şi pe Ionel Gâlcă, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făurei – la Penitenciarul Brăila.
De asemenea, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată spune că la fel ar fi fost numiţi şi Mihaela Focică, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş – la Penitenciarul Colibaşi, şi Mihai Ciorcaş, judecător la Tribunalul Satu Mare – la Penitenciarul Satu Mare.
Iniţiativa pentru o Justiţie Curată cere revocarea din funcţie a directorului general ANP, procuror Alexandru Şerban, „în urma trucării concursurilor de angajare a rudelor acestuia“ şi „anularea concursului prezentat şi a concursurilor prin care au fost angajate în sistemul penitenciar rudele directorului general ANP“.
De asemenea, reprezentanţii Iniţiativei pentru o Justiţie Curată mai cer revocarea din funcţie a directorilor de penitenciare, „magistraţi numiţi cu încălcarea legii şi organizarea procedurii de selecţie pentru numirea directorilor de penitenciare“. Iniţiativa pentru o Justiţie Curată cere şi o anchetă disciplinară „serioasă“ în acest caz, la nivelul CSM, faţă de procurorul Alexandru Şerban.
„Precizăm că Parchetul General a fost deja sesizat de către Ministerul Justiţiei cu privire la posibilele aspecte infracţionale conturate în urma verificărilor efectuate în cazul angajării rudelor lui Alexandru Şerban“, arată ONG-urile semnatare. Potrivit Iniţiativei pentru o Justiţie Curată, „magistraţii se înghesuie pe funcţiile de conducere din sistemul penitenciar, unde primesc, pe lună, circa 140 de milioane de lei vechi“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS