19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024

Scurte ştiri

Emisiune de eurobonduri în 2007

Secretarul de stat din Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat ieri că ministerul ia în calcul posibilitatea de a face o emisiune de eurobonduri în cursul acestui an, în funcţie de veniturile bugetare. Vlădescu a anunţat încă din februarie, când era ministru, că România ar putea ieşi pe pieţele externe de capital, cel mai probabil începând cu luna octombrie 2007, cu emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 12 miliarde de lei şi o emisiune de euroobligaţiuni în valoare de 500 de milioane de euro.

 

S-a ieftinit cazarea pe litoralul bulgăresc

Hotelierii de pe litoralul bulgăresc au redus cu până la 50% tarifele la cazare din cauza scăderii numărului de turişti, a anunţat ieri secretarul de stat pentru turism din Bulgaria, Aneliya Krushkova. În ultimii patru ani, popularitatea Bulgariei a crescut datorită hotelurilor luxoase, ofertelor turistice neconvenţionale şi preţurilor atractive. Turiştii străini sunt însă îndepărtaţi de lucrările necontrolate din construcţii, care se desfăşoară pe tot litoralul Mării Negre. În vreme ce Bulgaria a devenit una dintre primele trei destinaţii turistice preferate de europeni, împreună cu Grecia şi Tunisia, tot mai mulţi bulgari preferă să-şi petreacă vacanţele în străinătate.

 

80% din suprafaţa calamitată putea fi irigată

Circa 80% din suprafaţa agricolă calamitată de secetă beneficia de sisteme de irigaţii, iar fermierii care au refuzat să irige şi-au asumat riscul de a nu primi despăgubiri, a declarat ieri fostul director al Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Ioan Nastea. Potrivit acestuia, ANIF a eliberat adeverinţe fermierilor, din care să rezulte dacă au avut sau nu contract pentru irigaţii, însă aceste adeverinţe nu ajută la obţinerea despăgubirilor. Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a anuntaţ că de despăgubirile pentru culturile afectate de secetă nu vor beneficia fermierii care nu şi-au irigat culturile, deşi în zonă existau sisteme amenajate de irigaţii.

 

Cea mai mică rată a şomajului din ultimii 15 ani

Rata şomajului a atins în luna iunie valoarea de 4% şi au fost aproximativ 350.000 de şomeri, a anunţat ieri secretarul general al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Eugen Preda. O valoare atât de mică a ratei şomajului nu s-a mai înregistrat în România de la jumătatea anului 1992, când au început disponibilizările masive din industrie.

 

General Motors deschide o fabrică în Europa de Est

General Motors plănuieşte extinderea capacităţilor de producţie prin înfiinţarea unei fabrici în Europa Centrală şi de Est. În acest sens, producătorul american de automobile a lansat un studiu care va cerceta şapte ţări europene: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Republica Cehă. Compania General Motors se arătase interesată şi de preluarea pachetului de 72,4% din capitalul social al Automobile Craiova, dar s-a retras din cauza „riscurilor şi incertitudinilor“, care ar fi mai mari decât beneficiile.

 

6% din fondurile structurale pentru România

România primeşte 6% din fondurile structurale destinate statelor UE, fiind cel de-al nouălea beneficiar, dar autorităţile de la Bucureşti trebuie să gândească pe termen lung şi să facă o strategie de dezvoltare care să depăşească termenul fixat pentru 2013, a declarat ieri comisarul european Danuta Hubner.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS