17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeu de două milioane de dolari pentru Brâncuşi

Muzeu de două milioane de dolari pentru Brâncuşi

Autorităţile din Târgu Jiu şi Fundaţia „Infinitul“ din Statele Unite ale Americii vor investi două milioane de dolari într-un muzeu dedicat sculptorului Constantin Brâncuşi şi Ansamblului „Calea Eroilor“.

GORJ.  Primăria Târgu Jiu şi Fundaţia „Infinitul“ din Statele Unite ale Americii vor construi un muzeu dedicat sculptorului născut la Hobiţa, Constantin Brâncuşi. Iniţiativa îi aparţine unui cetăţean american de origine română, arhitectul Mihai Radu, stabilit cu mulţi ani în urmă în Statele Unite ale Americii. Acum doi ani, Mihai Radu a sosit la Târgu Jiu cu mai mulţi investitori americani amatori de artă şi de Brâncuşi în special, pentru a studia posibilitatea realizării în zona Parcului Coloanei Infinitului a unui muzeu dedicat sculptorului gorjean. Fundaţia lui Radu Mihai a şi achiziţionat un teren de 5.000 de metri pătraţi în apropierea Coloanei Infinitului, pentru a putea amplasa viitoarea construcţie, care va beneficia şi de susţinerea financiară a Fondului Mondial al Monumentelor.

 Au strâns un milion de dolari  

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, Fundaţia „Infinitul“ a reuşit să strângă suma de un milion de dolari, valoarea totală a proiectului fiind de două milioane de dolari. Radu Mihai a transmis recent o scrisoare autorităţilor locale din Târgu Jiu, prin care le informează despre suma care a fost colectată pentru realizarea centrului de vizitare şi informare de la Coloana Infinitului. Arhitectul din Statele Unite ale Americii le solicită reprezentanţilor din Târgu Jiu sprijin financiar pentru ridicarea construcţiei, mai exact pentru realizarea etapei finale a proiectului, care prevede lucrări de finisare şi dotare. În funcţie de cheltuieli, Primăria Târgu Jiu ar putea să asigure o finanţare între 500.000 şi 700.000 de dolari, după cum a precizat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu. Acesta a declarat că va solicita consiliului local aprobarea pentru asigurarea contribuţiei locale la proiect.

Clădire ultramodernă

Viitorul Muzeu „Constantin Brâncuşi“ sau Centrul de vizitare şi informare, cum este numit în proiect, va beneficia de dotări de ultimă oră, precum şi de spaţii corespunzătoare unei clădiri ultramoderne. Pe lângă o sală de proiecţii cinematografice, mai este prevăzută şi construcţia unei cafenele şi a unei săli de conferinţe, restul spaţiului clădirii fiind dedicat vieţii şi operei sculptorului Constantin Brâncuşi. În muzeu va funcţiona chiar şi un magazin cu suveniruri. „Este un proiect îndrăzneţ, care se bucură de atenţia Fondului Mondial al Monumentelor. Această instituţie şi-a manifestat interesul pentru construirea la Târgu Jiu a unui astfel de muzeu.Toată lumea va fi mulţumită de cum va arăta spaţiul respectiv şi cei mai câştigaţi vor fi turiştii, cercetătorii operei lui Brâncuşi, dar şi iubitorii operei sculptorului şi, în special, ai ansambului de la Târgu Jiu, compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinitului. Vom avea în perioada imediat următoare o întâlnire cu Mihai Radu pentru a pune la punct anumite detalii. Deocamdată, i-a fost eliberat un certificat de urbanism. Construirea muzeului de la Coloană este penultima etapă din amenajarea ansamblului, după care va urma amenajarea Căii Eroilor, a străzii propriu-zise“, a precizat Constantin Creţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Ani de chinuri

Amenajarea şi punerea în valoare a Ansamblului Monumental „Constantin Brâncuşi“ de la Târgu Jiu a avut parte de multe sincope. A fost nevoie de şapte ani pentru restaurarea Coloanei Infinitului, de trei ani pentru curăţarea şi restaurarea operelor din piatră şi de un an şi jumătate pentru amenajarea peisagistică a parcurilor.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS