12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum muncesc aleşii noştri?

Cum muncesc aleşii noştri?

Unii deputaţi care şi-au câştigat funcţiile prin votul doljenilor în 2004 au uitat că au fost trimişi în parlament pentru a reprezenta interesele oamenilor. Văzându-se instalaţi în fotolii călduţe, parlamentarii şi-au spus că nu mai e cazul să se ostenească precum în campanie şi aşteaptă, tăcuţi, următoarele alegeri.

Cel mai prost la capitolul „activitate parlamentară“ stă deputatul pedist Marian Jean Marinescu, care are însă scuza de a fi desemnat reprezentant al PD în Parlamentul European. Marinescu a luat cuvântul de două ori în plen în această legislatură, dintre care odată când a depus jurământul, a iniţiat un proiect de lege şi a semnat trei moţiuni. Cel care nu beneficiază de nici un fel de circumstanţe atenuante este deputatul PSD Ion Sasu, care, pe lângă faptul că nu a prea scos nici o vorbă şi nici nu s-a grăbit să depună proiecte legislative de când este parlamentar, nu şi-a găsit timp în peste doi ani de mandat să vină măcar o dată în circumscripţia din Dolj, să dea ochii cu electoratul. Sasu are la activ în doi ani şi jumătate cinci luări de cuvânt în plen, patru iniţiative legislative respinse şi nouă moţiuni. Am fi vrut să redăm părerea deputatului despre cifrele deloc laudative din activitatea sa parlamentară, însă acesta nu a putut fi contactat.

Manda şi Călin au vorbit la fel

Următorul pe lista deputaţilor care nu se obosesc prea tare la serviciu este peremistul Tudor Mătuşa. În prezenta legislatură, deputatul a luat cuvântul de nouă ori, a făcut opt declaraţii politice, a avut şapte propuneri legislative şi 16 întrebări şi interpelări şi a semnat trei moţiuni. Cam pe aceeaşi treaptă a podiumului ruşinii se află şi deputatul Mihai Voicu, care este însă în acelaşi timp şi ministru delegat pentru relaţia cu parlamentul. În schimb, deputatul a avut de la alegerea sa ca parlamentar de Dolj 13 iniţiative legislative. Puţin mai bine din punct de vedere al luărilor de cuvânt în plen stă preşedintele PSD Dolj, Ion Călin, care a semnat însă doar 12 propuneri legislative din 2004 până în prezent. Deputatul şi-a pus semnătura în acest mandat pe nouă moţiuni împotriva unor membri ai guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu. La egalitate cu şeful său de partid este deputatul Claudiu Manda, care din 2004 a reuşit să adune 14 luări de cuvânt în plen şi 19 propuneri legislative.

Buzatu: „Acţionez mai mult în teritoriu“

Pe la jumătatea clasamentului se situează peledistul Horaţiu Buzatu, care a depus în parlament 20 de proiecte de lege, a luat cuvântul de 29 de ori în timpul şedinţelor parlamentare şi a făcut 25 de declaraţii politice. Buzatu a spus, referitor la activitea sa, că a fost dezavantajat în privinţa luărilor de cuvânt în plen de faptul că posibilitatea de a vorbi în şedinţă este dată de grupul parlamentar la care un deputat este afiliat. „Acum nu am apartenenţă la un grup parlamentar şi chiar şi când aveam, ca deputat PNL, eram privit ca o oaie neagră de colegi şi mi-a fost dificil să vorbesc la microfon. Acesta este şi motivul pentru care am preferat să acţionez mai mult în teritoriu şi, dacă verificaţi conţinutul întrebărilor şi interpelărilor adresate, o să vedeţi că ele au legătură cu problemele semnalate de doljeni“, a spus Buzatu. Având în vedere numărul propunerilor legislative depuse, mai cu folos decât Buzatu a muncit în această legislatură pesedistul Valeriu Zgonea, care a fost ales între timp secretar al Camerei Deputaţilor. Zgonea a avut în tot acest timp 22 de proiecte de lege depuse şi 93 de luări de cuvânt.

Femeile deputat, cele mai harnice în Dolj

Pe primele locuri ale topului deputaţilor „cu zvâc“ se situează două femei. Pesedista Monalisa Găleteanu deţine recordul în Dolj la iniţiative legislative, cu 31 de proiecte, în timp ce în plen a luat cuvântul de 58 de ori şi a făcut 33 de declaraţii politice. Cele mai multe intervenţii în plen le are însă peremista Lia Olguţa Vasilescu, care a luat cuvântul de 170 de ori în 102 şedinţe şi are 30 de propuneri legislative depuse în parlament. Opt dintre iniţiativele deputatei de Dolj au devenit legi. Peremista, care este preşedinta Comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, a declarat că aproape toată activitatea sa ca parlamentar se desfăşoară în comisii. „Eu n-aş putea să vegetez, dar asta o să judece electoratul şi partidul. Dintre iniţiativele legislative pe care le-am avut, opt au devenit legi. Oricum, activitatea mea în parlament se desfăşoară mai mult în comisii decât în plen“, a spus Olguţa Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII