5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBilanţ negru pe şoselele din Vâlcea

Bilanţ negru pe şoselele din Vâlcea

Pentru primele şase luni ale lui 2007, statisticile Poliţiei Rutiere arată creşteri îngrijorătoare ale evenimentelor de circulaţie soldate cu victime. Nerespectarea Codului Rutier şi teribilismul pe şosele au îndoliat anul acesta zeci de familii.

VÂLCEA. Statisticile Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) Vâlcea sunt desprinse parcă dintr-un bilanţ de front. De la începutul anului şi până în prezent au avut loc 230 de accidente de circulaţie soldate cu victime. 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, o cifră aproape de două ori mai mare decât în primele şase luni ale anului 2006, conform comisarului Florin Marin, adjunctul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vâlcea. „Anul trecut, în aceeaşi perioadă au fost înregistraţi 18 morţi în accidente rutiere, fapt ce atestă că şoselele din Vâlcea devin din ce în ce mai periculoase“, a explicat Marin. Nici la capitolul răniţi grav judeţul nu scapă de o statistică neagră. În timp ce anul trecut poliţiştii de la SPR înregistraseră 47 de victime ce au necesitat spitalizarea pentru o perioadă mai lungă, în 2007, au fost 109 răniţi grav. „Din ianuarie şi până în prezent au mai fost consemnate şi 239 de persoane rănite uşor, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost 175“, a afirmat comisarul Marin. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferinţe organizate de adjunctul şefului IPJ împreună cu şeful SPR Vâlcea, comisarul Ilie Voica. Explicaţia pentru rata îngrijorătoare a accidentelor rutiere, mai ales cele în care oamenii mor, stă, potrivit adjunctului de la IPJ, în modul în care şoferii înţeleg să respecte Codul Rutier. „S-a dovedit că nici cu reguli mult mai dure fenomenul nu se diminuează. Ba mai mult, în perioada în care
s-au aplicat reguli mai stricte de circulaţie s-au întâmplat şi mai multe accidente“, a afirmat comisarul Marin. El mai spune că printre factorii importanţi ce au determinat inflamarea cazuisticii rutiere se află starea foarte proastă a infrastructurii, lipsa de lucrători la SPR, dar şi colaborarea aproape inexistentă cu celelalte instituţii implicate în prevenirea accidentelor.  

Noul Cod Rutier e „umanitar“

Adjunctul şefului IPJ Vâlcea a caracterizat modificările aduse Codului Rutier drept „umanitare“, deoarece faţă de prevederile de până acum norma rutieră nu mai este atât de severă cu cei care încalcă legea. Cea mai importantă modificare a Codului, ce a bucurat majoritatea şoferilor, prevede că în cazul contravenţiilor în urma cărora au rezultat accidente permisul de conducere se înapoiază fără să mai fie susţinută testarea de cunoştinţe rutiere. De asemenea, prin noile modificări se înlesneşte şi procedura de constatare amiabilă a accidentelor cu avarii uşoare, ce era prevăzută în vechea reglementare, dar nu avea pârghiile necesare pentru a putea fi aplicată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS