Orele celei de-a doua probe scrise a examenului de bacalaureat au trecut greu pentru părinţii absolvenţilor de liceu doljeni. Cu toţii s-au temut ca „ghinionul“ de la proba de limba şi literatura română să nu se repete şi elevii să aibă parte din nou de cele mai grele subiecte.
La umbră, ţinându-se de porţile închise ale liceelor sau aşezaţi pe iarbă, părinţii au îndurat timp de câteva ceasuri căldura şi emoţiile chinuitoare ale celei de-a doua probe scrise a examenului de bacalaureat marcată încă de eşecul probei la limba şi literatura română. Puţin după ora 11.00 au început să iasă primii elevi, iar zâmbetele de pe feţele lor i-au liniştit pe toţi. Varianta 3 la probele obligatorii, geografie, istorie, matematică pentru profilul mate-info şi ştiinţele naturii, a fost mai uşoară decât aceea de la limba şi literatura română. „Uşor, foarte uşor în comparaţie cu cele la română. Iau sigur peste nouă“, a spus Elena Drug Tudoran, de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan“ din Craiova, care şi-a ales ca disciplină de bac geografia. Dana Constantinescu, elevă la acelaşi colegiu, care a susţinut a doua probă scrisă a examenului de bacalaureat tot la geografie, consideră că a trecut ghinionul. „Ce a fost mai greu a trecut. Au fost subiecte acceptabile. Am mai greşit câte ceva, dar nota pe care o să o iau depinde de comisie“, a completat eleva.
„Greu de tot, dar mai bine ca la română“
Pe lângă subiectele la limba şi literatura română, până şi cele la matematică au părut uşoare, chiar şi în ochii elevilor care nu au reuşit să rezolve nici măcar jumătate dintre ele. „Greu de tot, dar mai bine ca la română, unde nu am făcut mai nimic. Eu am calculat un punctaj pe lucrarea mea de 4,20, dar poate comisia mai găseşte 80 de sutimi acolo şi iau şi eu cinci. Chiar dacă nu am făcut la primele probe, vin la celelalte ca să am în toamnă mai puţine examene de dat“, a spus Cătălin Crişan, elev la Grupul Şcolar „Anghel Saligny“, care susţine examenul de bacalaureat la Grupul Şcolar Energetic din Craiova. Pentru Cosmin Diaconu, elev la acelaşi grup şcolar, bacul este un eşec total. „Greu de tot, nimic nu am scris. Cred că o să iau 1,50. Şi la română a fost la fel de greu. Cred că mai vin doar la proba de sport“, a spus Cosmin. Au fost şi elevi care au găsit rezolvarea exerciţiilor de pe foaia de examen şi au trecut cu bine peste a doua probă scrisă. „A fost destul de uşor în comparaţie cu româna. Cred că o să iau peste 8,50“, a explicat Alina Dumitru, de la Colegiu Naţional „Ştefan Velovan“.
Prinşi cu copiuţa-n mână
La această probă a examenului de bacalaureat nu s-au înregistrat decât 20 de absenţi, din cei 6.243 de elevi înscrişi, 4.954 susţinând examenul la matematică, iar restul la geografie şi istorie. Doi absolvenţi de liceu nu au putut rezista tentaţiei de a se folosi de copiuţele făcute acasă, potrivite pentru probele la disciplinele istorie şi geografie şi au fost eliminaţi din examen. „Doi elevi de la Colegiul Naţional „Elena Cuza“ şi unul de la Liceul din Băileşti, care susţineau probele la istorie şi geografie, au fost eliminaţi pentru fraudă, după ce au fost prinşi copiind după fiţuici făcute de ei“, a explicat prof. Gianina Chirigiu, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Examenul de bacalaureat va continua şi în următoarele zile, azi desfăşurându-se proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, iar joi absolvenţii de liceu vor susţine ultima probă a examenului, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare. Rezultatele se vor afişa sâmbătă, 7 iulie, până la ora 16.00, iar până la ora 20.00 elevii nemulţumiţi de note vor putea depune contestaţii. Rezultatele finale se vor afişa pe 10 iulie.