Deşi pacienţii internaţi în Spitalul de Urgenţă Craiova contribuie cu aproximativ 30% la bugetul unităţii sanitare, prin faptul că îşi cumpără medicamente şi materiale sanitare, spitalul continuă să se afunde încet, dar sigur în datorii.
Potrivit datelor Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, datoriile celui mai mare spital din Oltenia se ridică la 15,9994 milioane de lei (159,994 miliarde de lei vechi), adică echivalentul unui sfert din tot bugetul pe un an al spitalului, alocat pe DRG (sistemul de finanţare pe grupe de diagnostic).
Dintre acestea, 11,24 milioane de lei sunt datorii la medicamente, iar 1,307 milioane de lei, la materiale sanitare.
Calangiu vrea să dea CAS în judecată
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova recunoaşte că sunt datorii, dar susţine că majoritatea au fost acumulate pe vremea fostei conduceri, înainte de 2006. „Cea mai mare parte din datorii sunt dinainte de a ajunge eu la conducere şi în nici un caz nu am de gând să le plătesc. Spitalul va plăti doar datoriile din acest an, probabil la următoarea rectificare“, a spus managerul Cristina Calangiu.
Aceasta susţine însă că are de recuperat de anul trecut de la CAS Dolj două milioane de lei (pe servicii medicale şi sume provenite din complexitatea cazurilor, efectuate de spital peste contract şi nedecontate), datorii pentru care intenţionează să dea în judecată CAS Dolj. „Voi solicita în instanţă să ni se deconteze aceste servicii“, a menţionat Calangiu.
Ce arată raportul CAS
Referitor la datoriile Spitalului de Urgenţă Craiova, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj susţin că au fost acumulate din 2006, nicidecum de fosta conducere. De altfel, acest lucru a fost prezentat şi într-un raport întocmit de CAS Dolj în 2006, în care se arăta că spitalul avea sume rămase neachitate dinainte de 2006 de doar 3 milioane de lei (30 miliarde de lei vechi).
Ultimul raport al CAS Dolj vizează primul trimestru al lui 2007. Potrivit acestuia, la sfârşitul lui 2006, Spitalul de Urgenţă Craiova avea datorii de 13,76 milioane de lei, din care a plătit 2,16 milioane de lei în primul trimestru din 2007. În acelaşi trimestru însă, spitalul a reuşit să mai acumuleze 4,3 milioane de lei.
Datoriile de până acum nu i-au determinat pe furnizorii de medicamente şi materiale sanitare să întrerupă livrările. Reacţia a apărut însă din partea firmelor care asigură service-ul aparatelor medicale performante şi care, potrivit dr. Calangiu, au condiţionat participarea lor la licitaţii pentru atribuirea contractelor în acest an de plata datoriilor din 2006. Astfel se face că Spitalul de Urgenţă Craiova nu are în acest an contract de service pentru repararea aparaturii, aşa cum ar fi legal.
Topul datornicilor
A doua unitate sanitară în topul datornicilor este Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, care are de plătit furnizorilor 1,490 milioane de lei. Locurile următoare sunt ocupate de Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova, cu 336.961 de lei, Spitalul „Victor Babeş“ Craiova, cu 242.116 de lei, Spitalul Băileşti, cu 214.594 de lei, Spitalul Calafat ,cu 158.963 de lei, şi Centrul de Cardiologie Craiova cu 106.520 de lei. Celelalte spitale au datorii sub 100.000 de lei.