21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de familie au nelămuriri

Medicii de familie au nelămuriri

În câteva zile, taloanele care vor ajunge la medicii de familie şi în laboratoarele de analize medicale vor fi predate de agenţii poştali pacienţilor, aşa că medicii se grăbesc să pună lucrurile la punct, pentru că au încă multe nelămuriri.

La întâlnirea cu reprezentanţii Autoritaţii de Sănătate Publică (ASP) Olt şi cei ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, medicii de familie au pus ieri întrebări legate de contractele pe care trebuie să le încheie cu laboratoarele de analize medicale, de modul de autorizare a punctelor de recoltare şi de maniera în care îşi vor programa pacienţii pentru consultaţiile din cadrul noului program, astfel încât contractul încheiat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate să nu aibă de suferit.

Doctor Marinela Madan, directoare adjunctă a ASP, i-a anunţat pe medicii de familie că se va elibera un nou aviz, chiar dacă pentru fiecare cabinet există autorizaţie sanitară de funcţionare doar pentru punctul de recoltare. Condiţiile minime impuse presupun existenţa unei canapele sau a unui scaun de recoltare, a unei măsuţe pentru pregătirea materialelor şi pentru probe, a sursei curente de apă (rece şi caldă), frigiderului şi a dulapului de materiale sterile. Medicul va veni cu o copie după autorizaţia sanitară de funcţionare, schiţa actualizată a spaţiului cu identificarea sălii de tratament şi memoriul tehnic la biroul de avizări. Acolo unde spaţiul poate fi amenajat de reprezentanţii laboratorului, medicul scapă de sarcina autorizării. Tot laboratoarele vor asigura personalul în centrele de recoltare din localităţi. Nu mai au problema autorizării spaţiului de recoltare nici medicii din oraşe, care vor îndruma pacienţii către laboratoarele aflate în contract cu CJAS. Nu sunt foarte multe, din sistemul public doar Spitalul Judeţean semnând în ultimul timp contractul cu CJAS.

„Primarii pot să sprijine, dar nu să dicteze cu cine să semneze contracte“

Cum e vorba şi de bani pentru punerea în aplicare a amplului program, chiar dacă medicii de familie se plâng că nu sunt nici pe departe mulţumitoare sumele, au început şi presiunile, a spus reprezentantul medicilor în comisia de medicină de familie a Ministerului Sănătăţii, dr. Viorel Rădulescu. Primarii asupra cărora s-au făcut presiuni au încercat să intervină pe lângă medicii de familie să încheie contracte cu anumite laboratoare, pe criteriul apartenenţei politice a patronului laboratorului la o anumită formaţiune.

Între timp, s-a implicat şi prefectura, care a transmis către primari o circulară prin care îi îndrumă să sprijine aplicarea programului.

În această lună ar trebui să fie programaţi pentru consult şi analize pacienţii, asiguraţi şi neasiguraţi, născuţi în iulie. Spre sfârşitul lunii ar trebui să sosească taloanele pentru cei născuţi în august. Numai că autorităţile estimează că foarte multe taloane nu vor ajunge la destinaţie. Se estimează că 30% dintre pacienţi nu mai locuiesc la adresele indicate, iar taloanele acestora vor ajunge, în cele din urmă, la ASP. Pentru cei care nu se pot prezenta în luna în care sunt născuţi, mai puţin cei din iulie şi august 2007, care pot fi programaţi şi în cursul lunii septembrie 2007, evaluarea se va face anul viitor, din august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU