22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIn memoriam magistrul Titu Rădoi

In memoriam magistrul Titu Rădoi

GORJ. Biblioteca Judeţeană „Christian Tell“ din Târgu Jiu a găzduit o manifestare culturală dedicată memoriei celui care a fost magistrul Titu Rădoi. Despre Titu Rădoi au vorbit Alexandra Andrei, directoarea instituţiei care a organizat evenimentul, Zenobie Cârlugea, profesor care l-a cunoscut pe magistrul Rădoi, Ion Mocioi, Viorel Gârbaciu şi mulţi alţii. Actorul George Drăghescu, împreună cu cei care editează publicaţia, i-au dedicat maestrului Titu Rădoi numărul 32 al minisăptămânalului cultural, literar şi artistic Ceaşca de cafea. În cele opt pagini ale revistei puteţi găsi texte literare dedicate lui Titu Rădoi de cei care l-au cunoscut, dar şi un fragment dintr-o scriere a magistrului care ar fi împlinit anul acesta 75 de ani. Titu Rădoi a fost o emblemă a vieţii culturale şi literare a acestui judeţ.  
Vasile Gârbaciu a vorbit cu emoţie şi o mare dragoste despre cel care i-a fost profesor şi al doilea părinte: „Nea Titu a făcut parte dintr-o generaţie care a lăsat urme pe care noi nu le vom putea lăsa, pentru că ne lipseşte bucuria de a te bucura de realizările celuilalt, ne lipseşte harul pe care îl avea magistrul Titu Rădoi, nu avem harul de a aduna oameni lângă noi. Nea Titu a fost singura şi cea mai importantă instituţie culturală din Gorj în perioada comunistă. Veneam spre dumnealui ca fluturii spre lumină. A fost omul care mi-a hotărât destinul şi toată viaţa mi-a fost model. Îmi este foarte dor de el. Niciodată nu am putut să-i spun tu, l-am iubit şi l-am respectat. Să-i fie ţărâna uşoară şi somnul netulburat !“.
Zenobie Cârlugea a încercat să convingă auditoriul că memoria lui Rădoi putea fi onorată prin editarea unei cărţi: „Titu Rădoi ar merita drept omagiu o carte în care să fie adunate amintiri despre el de la oamenii care l-au cunoscut. Amintirile noastre despre marele om de cultură Titu Rădoi, un om care a făcut atâtea pentru cultura gorjeană“.
Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, a spus că îi datorează foarte mult lui Titu Rădoi: „Mi-a fost profesor, diriginte, mentor, părinte. Pe magistrul Titu Rădoi îl aşez pe acelaşi palier cu părinţii mei, el m-a făcut ceea ce sunt astăzi. A fost cel care a propus şi a susţinut înfiinţarea teatrului din Târgu Jiu. A murit într-un secol şi a fost îngropat în alt secol. Marelui om Titu Rădoi îi datorez în totalitate şi în exclusivitate cariera mea artistică. Mi-e dor de el“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS