17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMai mulţi promovaţi în urma contestaţiilor

Mai mulţi promovaţi în urma contestaţiilor

Comisia judeţeană din Olt de la testele naţionale a dat publicităţii, joi după-amiază, rezultatele finale la examenul din acest an. Promovabilitatea a crescut de la 73,99 la 76,15%.

OLT. Cei mai mulţi candidaţi au dat dovadă de inspiraţie atunci când au depus contestaţii. La limba şi literatura română, din 267 de contestaţii depuse au fost admise (a intervenit modificare de punctaj) 99. În 40 de cazuri contestaţia a adus şi promovarea probei (creşterea notei peste 5). O singură lucrare poate fi înregistrată la capitolul „probleme“, la recorectare diferenţa fiind mai mare de un punct şi jumătate. La matematică, din 298 de contestaţii depuse au fost admise 103. 75 de candidaţi au promovat în urma recorectării tezei, în timp ce 14 elevi s-au ales cu note mai mici. Trei lucrări au fost notate la recorectare cu mai mult de 1,5 puncte, în cazul uneia fiind iniţial o greşeală de transcriere a notei (s-a transcris 3,4, în loc de 5,4). Nota finală a crescut însă, după contestaţie, la 6,2.
În cazul notelor de la istorie, au fost admise 25 de contestaţii din 59 depuse, patru elevi promovând proba, alţi nouă primind note mai mari. La geografie au fost admise trei contestaţii din 22 depuse, în toate cazurile notele fiind mai mari, după cum a declarat preşedintele comisiei judeţene, inspectorul şcolar general adjunct Gabriel Savu. La probele la alegere, istorie sau geografie, candidaţii au înregistrat, la acest examen, cele mai multe note de 10.
Campionii testelor naţionale 2007 sunt trei elevi, toţi din Slatina, care au reuşit să obţină nota maximă la fiecare probă. Aceştia sunt Mădălina Ana-Maria Florescu (centrul de testare Liceul cu Program Sportiv), Nicoleta Alina Vasile şi Sorin Cristian Stăncioiu (ambii susţinând examenul în centrul de la Şcoala generală „Eugen Ionescu“ Slatina).

Rezultate mai slabe în mediul rural

Ca şi în anii trecuţi, elevii din mediul rural au avut rezultate mai slabe decât colegii lor de la oraş, dând inspectorilor din cadrul ISJ Olt noi motive de analize şi adoptare de planuri de măsuri. Dacă în mediul urban promovabilitatea a fost 85,34%, la ţară n-a depăşit 65,68%, deşi în ultimii ani se vorbeşte cu mândrie despre faptul că foarte puţini profesori necalificaţi şi-ar mai găsi locuri la catedră. În urma analizei se vor stabili şi şcolile cu promovabilitate sub 50%, dar şi acelea din care provin elevii care nici măcar nu au avut curajul să se înscrie pentru susţinerea testelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS