21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBeneficiarii SAPARD obţin mai repede banii

Beneficiarii SAPARD obţin mai repede banii

Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj va primi, începând cu luna iulie, cererile de rambursare a cheltuielilor efectuate în cadrul proiectelor finanţate prin Programul SAPARD şi prin Sapardul românesc, unde se încadrează beneficiarii OUG 59/2006. Această modificare va scurta la 30 de zile perioada între depunerea cererii de rambursare şi plata efectivă. În procedura precedentă, cererile de plată se depuneau la centrele regionale de care aparţine judeţul în care se derulează investiţia, iar termenul maxim de procesare a documentelor era de 40-50 de zile. De asemenea, se vor diminua costurile aferente deplasării beneficiarilor pentru depunerea cererilor.
„Deşi anunţată în urmă cu mai bine de o lună, această măsură nu a fost implementată până când nu au fost parcurşi paşii legali pentru aprobare. Modificarea vine în întâmpinarea eforturilor generale de descentralizare ale activităţilor din cadrul Minsterului Agriculturii, care se subscriu descentralizării administraţiei publice, iar acest lucru va însemna o apropiere mai mare de beneficiarii programelor de finanţare la nivel judeţean şi regional“, a declarat Dan Gherghelaş, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
După verificările pe teren efectuate de experţii OJPDRP, plăţile vor fi autorizate de centrele regionale, acest rol revenind până în prezent Agenţiei Centrale. Acest sistem va fi implementat şi pentru proiectele care vor fi finanţate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) nu numai pentru cererile de plată, ci şi pentru depunerea propriu-zisă a proiectelor.
Pentru îndeplinirea obiectivelor de absorbţie a fondurilor SAPARD, APDRP a intensificat monitorizarea proiectelor aflate în derulare şi a termenelor de implementare a acestora. Agenţia nu va mai accepta prelungiri ale termenelor prin acte adiţionale la contract decât în situaţii bine justificate şi independente de managementul propriu-zis al proiectului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS