14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal OTV a jucat rolul dirijorului în cazul Corina şi Bogdan

OTV a jucat rolul dirijorului în cazul Corina şi Bogdan

În cazul „Corina şi Bogdan, OTV a jucat rolul dirijorului pentru că presa a urmărit direcţiile de discurs trasate de OTV în emisiunile sale, a declarat ieri, în cadrul conferinţei „Omul din spatele ratingului”, organizată de CNA, Gabi Dobre, analist media la Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP).

Analistul media a spus că subiectul „Corina şi Bogdan“ a devenit un serial mediatic, în care părinţii victimei au fost un fel de vedete şi că punctul culminant a fost reprezentat de prezenţa tatălui în studioul OTV.
Directorul Direcţiei Ştiri şi Actualităţi a TVR, Rodica Culcer, a afirmat că libertatea presei presupune şi responsabilitate. „Nu putem fi acum garanţii moralităţii oprind show-uri. Putem să nu ne uităm, există această opţiune. Dacă nu îi arată OTV sânge, telespectatorul îl vede în altă parte, se găseşte cineva care să îl stimuleze. Trebuie ca aceste subiecte să se epuizeze. Aceste lucruri se rezolvă pe cale naturală, printr-o evoluţie a societăţii“, a spus Rodica Culcer.
Directorul departamentului de Ştiri al posturilor Antena 1 şi Antena 3, Vlad Petreanu, a declarat, în cadrul conferinţei, că posturile comerciale au ca unic scop obţinerea unei audienţe cât mai mari. „Frenezia este determinată de lider, care a fost OTV.  Nu cred că are rost să descoperim acum comportamentul de haită al jurnaliştilor din presa comercială“, a spus directorul departamentului de Ştiri. Vlad Petreanu a subliniat că redacţiile de ştiri sunt foarte atente la semnalele primite de la Consiliul Naţional al Audiovizualului, dar că CNA a reacţionat foarte târziu în cazul „Corina şi Bogdan“.

Audienţa nu aduce şi simpatia publicului

Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Media (ACM), Horea Bădău, a declarat, referindu-se la emisiunile despre cazul „Corina şi Bogdan“, că audienţa nu aduce neapărat şi simpatia publicului. „Un risc la care se supun aceşti producători este să îşi piardă publicul. În faţa unor asemenea emisiuni dezgustătoare, publicul se orientează către alte media, mult mai uşor accesibile“, a declarat preşedintele ACM, Horea Bădău.
Directorul Departamentului Producţie Editorială din cadrul TVR, Cezar Ion, a spus că deciziile editoriale sunt luate de editori, nu de prezentatori. „Ar fi interesant să vorbim cu cei care au realizat emisiunile, cei care decid. Jurnalistul urmăreşte subiectul la comanda unui superior ierarhic, care este calificat, de multe ori, de ani de experienţă. El nu are nici o vină, realizează nişte etape într-un proces. El speculează un context“, a spus Cezar Ion.
În cadrul conferinţei a fost discutat cazul elevului Bogdan Costache, de 18 ani, care a murit pe 24 mai, după ce se pare că s-a aruncat de la etajul nouă al blocului în care locuia profesoara de limba română cu care avea o relaţie intimă, Corina Vasile. Potrivit unui studiu realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei, media angrenată în publicarea cazului „Corina şi Bogdan“ a încălcat prezumţia de nevinovăţie, dreptul la imagine şi dreptul la viaţă privată. Studiul a mai subliniat că în presă au existat puţine materiale care au avut o abordare responsabilă faţă de subiectul „Corina şi Bogdan“.

Standarde europene în audiovizualul românesc

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a organizat ieri conferinţa „Omul din spatele ratingului“, iar astăzi va avea loc masa rotundă „Salonul Moderatorilor“. Aceste două evenimente au ca scop identificarea şi promovarea practicilor audiovizuale care protejează drepturile minorilor şi respectă principiul demnităţii umane.
Seria de evenimente face parte din proiectul Phare – Consolidarea şi dezvoltarea expertizei profesionale în sectorul audiovizual din România, derulat de CNA, în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Agenţia de Monitorizare a Presei (AMP). Acest proiect urmăreşte îmbunătăţirea expertizei profesionale a CNA şi susţine adoptarea şi aplicarea cât mai rapidă a standardelor şi practicilor europene în audiovizualul românesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII