16.7 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBursa locurilor de muncă pentru romi

Bursa locurilor de muncă pentru romi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Gorj a organizat la Târgu Jiu o nouă ediţie a Bursei locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă. Participarea angajatorilor şi a celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a fost destul de slabă.

GORJ. La Bursa locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă din judeţul Gorj, organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), au participat destul de puţine persoane. Din cele 15 firme care erau aşteptate la bursă, doar trei s-au prezentat. Potrivit purtătoarei de cuvânt a AJOFM Gorj, Maria Modrea, agenţii economici care nu s-au prezentat au lăsat, în schimb, repartiţiile, iar cei interesaţi pot merge direct la firmă pentru a afla mai multe detalii: „Locurile de muncă oferite la bursa specială pentru persoanele de etnie romă au fost destul de variate, de la strungar, frezor, zidar sau lăcătuş mecanic şi până la meseria de muncitor necalificat, la această categorie Primăria Târgu Jiu oferind un număr mai mare de locuri de muncă“, a afirmat Maria Modrea. „Lipsa studiilor, precum şi dificultăţile pe care romii le întâmpină în viaţa de zi cu zi au fost motive întemeiate să organizăm o astfel de bursă. Şi anul trecut a fost organizată o asemenea bursă specială şi au fost făcute şi câteva angajări“, a precizat Alin Bobu, consilier pentru problemele etniei rome din cadrul Prefecturii Gorj.

„Vreau un loc de muncă, dar nu am carte“

Mioara Speriuş este o femeie de etnie romă şi are 38 de ani. De 12 ani nu a mai fost angajată cu carte de muncă, ea muncind cu ziua pentru a-şi putea întreţine cei trei copii. „Am lucrat în trecut la mătură pe stradă, dar după revoluţie m-au dat în şomaj. Vreau un loc de muncă, dar nu am carte. Am venit să mă angajez ca muncitor necalificat, măcar aşa o să pot să-mi cresc fata care este la şcoală“, a povestit femeia. Aceasta spune că a încercat să se mai angajeze. „Mi-au cerut câte 15 milioane pe unde m-am dus să mă angajez. Mi-au cerut şpagă, dar eu nu am posibilităţi, că dacă aveam nu mă mai milogeam să mă primească să muncesc şi eu cinstit. Aşa că munceam cu ziua“, a dezvăluit Mioara Speriuş.
Mai mulţi romi întâmpină probleme atunci când vor să se angajeze. „Oamenii se uită ciudat la un rom, nu prea au încredere. Este vorba de mentalitatea fiecăruia. Este binevenită o astfel de bursă“, a mai spus Alin Bobu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS