14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Stoeneşti, condamnat pentru fals

Primarul din Stoeneşti, condamnat pentru fals

Primarul comunei Stoeneşti, Paul Văle, este la un pas de a-şi pierde mandatul. El a fost condamnat de Judecătoria Caracal la şase luni de închisoare cu suspendare pentru fals în documente publice.

OLT. Paul Văle a fost acuzat că s-a folosit în instanţele de judecată de un document fals. Actul a fost contrafăcut de el, după ce şi-a folosit influenţele asupra comisiei locale pentru aplicarea legilor fondului funciar. Este vorba de un proces-verbal de punere în posesie înregistrat sub nr. 1666/7.09.2001, dar care a fost completat în 2004 şi care îl favoriza pe tatăl edilului cu o suprafaţă de teren agricol care aparţinea de drept unei alte persoane. Falsul a fost descoperit anul trecut de organele de cercetare penală la locuinţa primarului, după ce un localnic i-a anunţat pe poliţişti de existenţa acestuia. Denunţătorul, Ion Mircea, a fost în proces cu familia Văle, care a pus mâna fără drept pe 0,50 hectare de teren agricol intravilan şi care a făcut dovada posesiei în instanţă cu documentul fals. Anul trecut, după mai multe luni de cercetări, poliţia a propus Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal trimiterea primarului Văle în judecată pentru fals şi uz de fals. Procurorii au dispus însă scoaterea de sub urmărirea penală şi aplicarea doar a unei amenzi administrative. Soluţia procurorilor a fost atacată în instanţă de petentul Ion Mircea. Instanţa a admis plângerea şi a dispus judecarea lui Văle.
Hotărârea de condamnare a fost pronunţată marţi. Sentinţa este cu recurs. Recurs va face şi localnicul defavorizat de primar prin documentul fals. Ion Mircea este nemulţumit că instanţa a hotărât o condamnare prea mică şi că primarul a fost achitat de infracţiunea de uz de fals, deşi există dovezi certe că a comis-o. Dacă sentinţa va fi menţinută şi după recursul edilului, acesta riscă să-şi piardă mandatul de primar. Potrivit Legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, printre cauzele care duc la încetarea mandatului de primar se numără condamnarea penală prin hotărâre definitivă şi irevocabilă cu pedeapsa privării de libertate. Prefectul Octavian Popescu a declarat ieri că va solicita instanţei de judecată documentul prin care s-a pronunţat şi amănunte prin care se justifică hotărârea, urmând ca prefectura să se pronunţe la rândul ei. Totul depinde însă de Tribunalul Olt, unde se vor judeca recursurile.

 Condamnare după condamnare

Se pare că pentru soluţia de marţi instanţa a pus mare preţ pe depoziţiile câtorva angajaţi ai Primăriei Stoeneşti.
Pentru că mărturiile lor au fost în defavoarea lui Văle, primarul a făcut o serie de ameninţări la adresa subordonaţilor, cărora le este teamă că-şi vor pierde locurile de muncă.
Paul Văle a mai fost condamnat în urmă cu opt ani de Curtea de Apel Craiova la şase luni de închisoare pentru o infracţiune similară. În decizia penală dată de instanţă, aceasta îl şi achita pe Văle, după ce avocatul edilului a găsit o chichiţă legislativă care i-a acordat primarului infractor circumstanţe atenuante. De atunci, Paul Văle a fost cercetat în multe dosare pentru zeci de nereguli.  
De fiecare dată, edilul a scăpat prin „bunăvoinţa“ procurorilor din Caracal, care au soluţionat dosarele cu NUP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS