8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMaria Băndoiu şi colecţia sa de costume populare

Maria Băndoiu şi colecţia sa de costume populare

Domnişoara cântecului popular din Gorj nu iubeşte numai muzica populară. De patru ani, Maria colecţionează costume populare vechi. A colindat mai toate zonele judeţului şi a reuşit să adune peste 80 de piese, unele vechi de mai bine de 100 de ani.
 

Tânăra interpretă de muzică populară Maria Beatrice Băndoiu colecţionează de patru ani costume populare. A reuşit să strângă peste 80 de piese, întregi, făcute manual. Unele dintre ele au peste 100 de ani. „Primul costum mi l-a făcut cineva cadou. Era un rom, care a trecut pe aici şi mă ştia de la televizor. Apoi am început să întreb prin sat, să văd cine are costume populare vechi. Pe unele le-am cumpărat, dar pe cele mai multe le-am primit cadou. Cel mai scump costum a costat 3,6 milioane de lei vechi. Toate mi-s dragi, fiecare poartă urmele personalităţii celei care l-a făcut“, a spus Maria.
De-a lungul anilor, împreună cu părinţii săi, Maria a mers în mai multe zone ale judeţului Gorj şi a făcut rost de costume populare. Toate piesele din colecţia micii artiste au fost făcute manual: „Demult, femeile de la sate mergeau la sărbători îmbrăcate în costume populare şi trebuia ca ele să fie noi. Aşa că nici una nu spunea modelul viitorului costum. Era o surpriză. De aceea, costumele au modele diferite, depinde de imaginaţia celor care le-au purtat. Unele femei preferau culorile mai vii, altele foloseau doar negrul. Toate sunt frumoase, fiecare are povestea sa“, a mai povestit Maria.

Un mic muzeu în casa familiei Băndoiu

Familia Mariei Băndoiu a susţinut-o mereu pe fată. În afară de costumele populare strânse din aproape toate zonele Gorjului, Maria colecţionează şi obiecte vechi. „Avem un război de ţesut, are 100 de ani. Am obiecte de lemn, oale de pământ, linguri şi alte obiecte ţărăneşti din lemn sau lut. Sunt specifice judeţului nostru şi o să le pun într-o cameră pe care o vom amenaja la anul. Va fi camera-muzeu din casa noastră. Este un plan pe care l-am urzit împreună cu părinţii mei“, a afirmat, emoţionată, Maria Băndoiu.
În prezent, tânăra este elevă în clasa a VIII-a şi îşi doreşte să intre la Colegiul Naţional „Spiru Haret“, la secţia de filologie. Peste ani, după liceu, va merge la Bucureşti, la conservator. Nu vrea să renunţe la muzica populară. „Maria Beatrice Băndoiu este cea mai profundă voce a cântecului din Gorj, de la Maria Apostol încoace. Este o pată de culoare în folclorul din acest judeţ. Este un copil care lucrează cu ambiţie, care vrea să reuşească în viaţă. Are încrâncenarea unui om hotărât, a unui luptător antic. Poate fi numită cu lejeritate domnişoara cântecului popular din Gorj“, a spus Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS