21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreva de la STAR GLASS continuă

Greva de la STAR GLASS continuă

Muncitorii SC STAR GLASS au continuat greva începută luni dimineaţă, protestând faţă de decizia conducerii unităţii de a trimite în şomaj 200 de sticlari.

Conflictul de muncă de la SC STAR GLASS SA Târgu Jiu a continuat şi ieri. Salariaţii din schimbul întâi au refuzat să intre în ateliere, rămânând în incinta fabricii pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de politica de restructurări a actualilor acţionari majoritari, din Timiş, Bihor şi Oradea. Angajaţii s-au prezentat la serviciu, pentru a le arăta directorilor că doresc să îşi continue activitatea în domeniul în care au lucrat între 15 şi 20 de ani. În urma unei decizii a noilor patroni, SC STAR GLASS a intrat în proces de modernizare şi retehnologizare, primul vizat fiind atelierul de sticlărie. La atelierul respectiv sunt cei mai mulţi dintre muncitorii fabricii, adică peste 200 de sticlari, care realizau până de curând produse pentru secţiile de finisaj, creaţie şi decoraţiuni, respectiv ambalare.
Greva, singura soluţie

În ciuda eforturilor făcute de liderii de sindicat care au discutat de mai multe ori cu şefii unităţii, cuptorul a fost golit de sticlă, cei 200 de muncitori rămânând fără obiectul muncii. Cu toate că nu sunt afectaţi direct, oamenii de la celelalte secţii s-au solidarizat cu sticlarii, fiind conştienţi că peste câteva săptămâni nu vor mai exista produse pe stoc pe care să le decoreze şi vor fi trimişi de asemenea în şomaj. Altă temere este că directorii nu vor face rost de bani să finalizeze lucrările la noul cuptor, mai ales că nu au fost achitate nici măcar salariile. Acestea nu au fost plătite de circa două luni. „Eu am tot discutat cu ei, dar nu vor să intre în ateliere. Sunt hotărâţi să facă grevă, până când se va găsi o soluţie, măcar pentru plata salariilor şi respectarea contractului colectiv de muncă. Noi suntem deschişi mereu la negocieri cu administraţia“, a afirmat Grigore Cazacu, liderul Sindicatului STAR GLASS.

Nu pot beneficia de şomaj

Grigore Cazacu s-a întâlnit ieri şi cu preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Gorj, Constantin Retezeanu, pentru a-i cere ajutorul pentru soluţionarea conflictului de muncă. Concluzia discuţiilor nu a fost deloc în măsură să le dea speranţe protestatarilor care luni au declanşat o grevă spontană.
„S-au petrecut foarte multe nereguli la STAR GLASS. Nu
le-a fost plătit nimic la asigurările de sănătate, la şomaj. În condiţiile astea nici nu pot să beneficieze de şomaj. Acolo s-a golit cuptorul de sticlă şi a fost trimisă o notificare la Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare în Muncă, pentru trecerea în şomaj a celor 200 de sticlari. Nu ştiu cum se poate face acest lucru, pentru că firma trebuia să achite la stat pe ultimele 12 luni contribuţiile la şomaj, conform Legii nr. 76/2002. Nu au mai fost achitaţi nici banii pentru orele suplimentare lucrate în ultmii trei ani şi mai este şi o problemă cu CAR. Nu au invitat nici sindicatele la şedinţa AGA“, a declarat Constantin Retezeanu, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Gorj.

La instanţă

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Gorj a precizat că
i-a sfătuit pe liderii Sindicatului STAR GLASS Târgu Jiu să îşi ceară în instanţă drepturile salariale restante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS