10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGrevă la STAR GLASS

Grevă la STAR GLASS

Câteva sute de muncitori de la fabrica de sticlă din Târgu Jiu, SC STAR GLASS, au intrat ieri într-o grevă spontană, cerând conducerii unităţii plata salariilor restante pe două luni şi solidarizându-se cu angajaţii de la cuptorul de sticlă ce urmează să fie trimişi în şomaj.

Muncitorii din schimbul I de la SC STAR GLASS SA Târgu Jiu au refuzat ieri să mai intre la lucru. Salariaţii fabricii de sticlă au declanşat un protest spontan, solidarizându-se cu o parte din colegii lor care urmează să fie trimişi în şomaj. Este vorba de 200 de angajaţi care activează la cuptorul de sticlă. Funcţionarea acestuia a fost oprită ieri pentru a fi golit de sticlă. Nemulţumiţi că nu mai au de lucru, circa 50 de sticlari din schimbul I au ieşit în curtea unităţii şi nu au mai dorit să înceapă lucrul. Acestora li s-au alăturat şi muncitorii de la alte secţii, oamenii nefiind de acord cu soluţia propusă de administraţie, respectiv de oprire completă a cuptorului de sticlă. Încetarea activităţii la cuptorul unde se realizează produsele de sticlă însemna automat trimiterea acasă a tuturor celor 150 de sticlari, dintr-un total de aproape 500 de angajaţi.

Un cuptor mai performant

Protestatarii au solicitat conducerii STAR GLASS să respecte contractul colectiv de muncă, potrivit căruia muncitorii trimişi acasă beneficiază de salarii compensatorii. Conform aceluiaşi document încheiat între sindicate şi patronate, plata salariilor se face în zilele de 12, respectiv 27 ale fiecărei luni, achitarea lefurilor neputând întârzia mai mult de trei zile. În prezent, muncitorii nu şi-au mai încasat salariile de aproape două luni, fiind nevoiţi să trăiască din împrumuturi: „Eu lucrez de 23 de ani la Secţia creaţie-gravură şi nu am mai avut astfel de întârzieri la salarii. Mulţi probabil o să plece. De când au venit alţi acţionari au fost luate anumite măsuri în ceea ce priveşte funcţionarea cuptorului. Acesta consuma foarte multă energie şi a fost construit altul care va consuma mai puţin. Deocamdată nu a fost dat în folosinţă, dar aici vor lucra mai puţini sticlari. Noii acţionari au spus că vor selecta dintre muncitorii care vor fi trimişi în şomaj 45 de zile. Vor fi aleşi cei mai buni, pe criterii profesionale. Acum ei decid, că sunt majoritari, dar să respecte contractul colectiv de muncă şi să ne dea drepturile“, a declarat Ion Gengiu, salariat STAR GLASS şi preşedinte al Comisiei de cenzori a sindicatului muncitorilor.
Şi-au vândut acţiunile

Conform planurilor administraţiei, cei 200 de sticlari urmează să fie trimişi în şomaj de astăzi. Muncitorii din restul secţiilor vor avea însă activitate, existând suficiente produse de sticlă pentru onorarea comenzilor pe care firma le are cu diverşi beneficiari. Problemele angajaţilor au început să apară în momentul în care asociaţia salariaţilor a început să îşi vândă acţiunile. Angajaţii deţineau peste 30% dintre acţiuni şi aveau un cuvânt de spus în managementul societăţii. Acţiunile au fost cumpărate de investitori din Bihor şi Timiş, care au propus retehnologizarea fabricii şi introducerea unui cuptor mai performant. Acesta nu este încă gata şi, cu toate acestea, hotărârea conducerii a fost aceea de a-l scoate din funcţiune pe cel vechi.

La negocieri

Liderul Sindicatului STAR GLASS, Grigore Cazacu, a fost chemat ieri de conducerea firmei să negocieze încheierea protestului spontan: „Nu ne-au mai achitat contribuţiile la sănătate, nu mai putem beneficia de nimic. Pe ultimele două luni am luat numai 5% din salarii, 10%. Am fost la negocieri şi am semnat un proces-verbal în care au spus că nu vor mai scoate sticla din cuptor, dar degeaba, că l-au golit. Muncitorii vor fi trimişi acasă. Practic am negociat nimic. Nu am rezolvat nimic. Nici salarii, nici nimic. Spun că nu au bani să ne dea şi nici să termine cuptorul nou“, a afirmat Grigore Cazacu. Liderul de sindicat i-a cerut ajutorul lui Constantin Retezeanu, preşedintele Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere Gorj, care urma să se deplaseze ieri după-amiază la STAR GLASS să discute cu directorii firmei.

Fără speranţă

Directoarea SC STAR GLASS, Niculina Păsărin, a declarat că nu i-a putut convinge pe grevişti să înceteze protestul şi să intre în ateliere. Acesta a fost şi motivul pentru care nu a mai reuşit să obţină de la o bancă din Târgu Jiu suma de 1,3 miliarde de lei pentru plata lefurilor pe luna mai. Niculina Păsărin a mai spus că nu mai există vreo soluţie pentru redeschiderea cuptorului de sticlă, peste 200 de muncitori urmând să fie trimişi în şomaj: „I-am găsit în curte şi nu au mai vrut să intre în secţii. Dacă erau acolo la cuptor, poate reuşeam să îi conving pe noii acţionari, care au 35% din acţiuni, să fie mai atenţi la cererile muncitorilor. Oamenii vor performanţă şi de aceea avem şi un cuptor nou pentru care ne mai trebuie 70.000 de euro. Eu sunt director executiv aici şi Consiliul de Admistraţie decide. Pentru cuptorul cel vechi plăteam 100.000 de dolari lunar la gaze. Cum să mai rezistăm când noi facem lunar 260.000 de dolari? Este păcat că s-a ajuns în situaţia asta. Era la Târgu Jiu şi un client din Spania şi i-am spus să nu mai vină la fabrică, să nu vadă ce se întâmplă“, a precizat directoarea STAR GLASS.

Fostul lider, înlocuit

Membrii Sindicatului STAR GLASS l-au înlocuit recent din funcţie pe fostul lider de sindicat Gheorghe Mititelu, în locul acestuia fiind ales Grigore Cazacu. Muncitorii au fost nemulţumiţi de modul în care Mititelu i-a reprezentat în relaţia cu administraţia. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS