23.6 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCasele pentru sinistraţi, pe hârtie

Casele pentru sinistraţi, pe hârtie

Sinistraţii din judeţul Vâlcea ale căror case au fost distruse de alunecările de teren din 2006 continuă să stea pe la rude, prieteni şi în cele zece locuinţe modulare date de guvern sau în alte locaţii puse la dispoziţie de autorităţi.

Guvernul a dat la sfârşitul anului trecut materiale de construcţie pentru refacerea a peste 90 de case din judeţ care au fost distruse de alunecările de teren. Deşi proprietarii au intrat în posesia materialelor în decembrie 2006, doar şapte locuinţe au fost finalizate până în prezent. Stadiul reconstrucţiei locuinţelor afectate de alunecările de teren din 2006 a fost prezentat în comisia Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea, care s-a întrunit săptămâna aceasta în şedinţă ordinară la prefectură. Conform situaţiei prezentate, din cele 94 de case care trebuie refăcute, la 1 iunie 2007 erau finalizate doar şapte. Alte 28 de case erau în diferite stadii de execuţie, unele aveau terminată fundaţia ori structura, iar la altele se lucra la finisaje. 14 familii care trebuia să îşi refacă casele şi-au cumpărat locuinţe, s-au mutat în alte localităţi sau au fost luate în întreţinere de copii. Dintre cele 94 de case pentru care guvernul a alocat materiale de construcţii, la 45 dintre ele nu a început reconstrucţia, deşi proprietarii au intrat în posesia materialelor de şapte luni. Proprietarii care nu au început refacerea locuinţelor susţin că nu s-au apucat de lucrări pentru că nu au pământ. Deşi autorităţile le-au pus la dispoziţie teren, oamenii refuză să îşi facă locuinţele pe pământul respectiv.
„Sunt nemulţumită de stadiul reconstrucţiei caselor afectate de alunecările de teren din 2006. Nu ştiu ce să mai fac. Cetăţenii şi autorităţile locale mă şochează. Cei care spun că nu au teren refuză pământul pus la dispoziţie de autorităţi pentru a-şi recontrui locuinţele“, a declarat Anuţa Handolescu, prefectul judeţului.

La zeci de case nu s-a turnat nici măcar temelia

Conform raportului privind stadiul reconstrucţiei caselor prezentat în şedinţa CJSU, în Râmnicu Vâlcea, din cele două locuinţe care trebuia refăcute nu a început reconstrucţia la nici una. În oraşul Băile Govora era de refăcut o casă, dar lucrările nu au început. În oraşul Berbeşti trebuia ridicate două case, dar nici aici nu au început construcţiile. În localitatea Alunu, şase case trebuia construite, dar lucrările nu au început la nici una. În comuna Berislăveşti, la cele trei case s-a făcut fundaţia şi structurile. În localitatea Bujoreni, la o casă nu a început construcţia, iar la alta s-a făcut fundaţia. În comuna Fârtăţeşti, la două locuinţe nu a început construcţia, iar la una a fost turnată fundaţia. În localitatea Goleşti trebuia refăcute 13 case. Dintre acestea, doar la trei dintre ele a fost turnată fundaţia, în timp ce la restul nu au început încă lucrările. În localitatea Grădiştea, la două case s-a turnat fundaţia şi la alte trei nu s-a pus nici o cărămidă. În comuna Ioneşti s-a făcut fundaţia la casa care trebuie reconstruită. În localitatea Lădeşti erau de refăcut şapte case. Dintre acestea la două s-a făcut fundaţia, iar cele cinci nu au mai început lucrările, pentru că oameni au fost luaţi în întreţinere de către copii. În comuna Lăpuşata, din cele şase case una este finalizată, la trei au început lucrările, iar două familii şi-au cumpărat case. În comuna Mateeşti, din cele cinci locuinţe, la trei nu a început construcţia, iar două familii se mută la Stroeşti. În comuna Nicolae Bălcescu la nici una din cele două case nu a început reconstrucţia. În comuna Roşiile, din cele trei locuinţe, una este aproape gata şi se mai lucrează la finisajele exterioare, alta este executată până la acoperiş, iar la cealaltă nu a început construcţia. În comuna Runcu, din cele cinci locuinţe, la patru nu a început construcţia, iar una este gata. În comuna Scundu, la o casă nu a început construcţia, iar o altă familie a cărei casă a fost distrusă s-a mutat în altă localitate. În localitatea Sineşti, din cele patru case, la una nu au început lucrările, la două s-a executat fundaţia, iar o familie s-a mutat din zonă. În comuna Sineşti la cele opt case s-a făcut doar fundaţia. În localităţile Stroeşti şi Tomşani, unde trebuia ridicată câte o casă, construcţia nu a început la nici una. În comuna Titeşti se lucrează la finisajele exterioare. În localitatea Vlădeşti cele trei case sunt executate până la învelitoare, iar în Zătreni, la o locuinţă nu a început construcţia, iar la alta s-a turnat fundaţia. În comuna Copăceni cele două case sunt finalizate. La fel şi în localităţile Muereasca, Roeşti şi Prundeni, care au avut de refăcut câte o casă, lucrările s-au încheiat. În comuna Guşoeni era de refăcut o casă, dar familia şi-a cumpărat o locuinţă în comună. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS