16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalHorezu, capitala ceramicii europene

Horezu, capitala ceramicii europene

Meşteri populari din 15 judeţe din România şi reprezentanţi ai ceramicii din Franţa şi Germania şi-au expus lucrările pe platoul Trei Stejari, la Târgul Cocoşul de Hurez, care a avut loc între 1 şi 3 iunie.

Ediţia a XXXVII-a a Cocoşului de Hurez, cel mai reprezentativ şi mai frumos târg de ceramică din ţară, s-a deschis vineri. La târg şi-au expus lucrările ceramice 70 de meşteri din 15 judeţe din ţară. Pe lângă ceramiştii români, la târg şi-au expus lucrările şi meşteri din Franţa şi Germania. „Este poate cea mai numeroasă participare la târg şi acest Cocoş de Hurez promovează Oltenia de sub munte. Cocoşul de Hurez a făcut deja istorie în ţară şi în străinătate. Avem anul acesta la târg reprezentanţi din Franţa şi Germania“, a declarat primarul oraşului Horezu, Gheorghe Niţă. Edilul oraşului a susţinut că nu ştie câţi bani s-au cheltuit pentru a organiza festivalul de ceramică, deoarece a avut şi foarte multe sponsorizări. „De când sărbătorim târgul de ceramică este pentru prima dată când cocoşul a intrat în Uniunea Europeană“, a spus Anuţa Handolescu, prefectul judeţului, celor prezenţi la târg. După deschidere, invitaţii au vizitat tarabele cu lucrările de ceramică expuse în cadrul târgului şi fiecare şi-a cumpărat un suvenir. „Am văzut toate lucrările expuse în cadrul târgului. Mi-am cumpărat o oală din pământ în care să fierb sarmalele şi am primit cadou un coş din răchită de la un meşter“, a precizat Anuţa Handolescu.

Theodor Stolojan şi-a cumpărat farfurii

La deschiderea târgului a fost prezent şi Theodor Stolojan, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLD). Acesta a fost însoţit de mai mulţi membri PLD, printre care şi vicepreşedinta partidului Raluca Turcan. După deschidere, Theodor Stolojan a vizitat târgul de ceramică şi a cumpărat o icoană şi mai multe farfurii. Icoana pictată pe sticlă cu ramă din lemn sculptată a luat-o de la un meşter din judeţul Argeş. Toţi meşterii de la care a cumpărat lucrări i-au făcut lui Theodor Stolojan reducere şi alte obiecte cadou. „Este pentru a treia oară când vin la acest festival. E o plăcere să vin în judeţul Vâlcea. În acest an, meşterii populari s-au întrecut pe ei. Am luat mai multe farfurii de la meşteri din diferite zone ale ţări şi o icoană. Nu sunt mare colecţionar, cumpăr ceea ce îmi place. Am o căbănuţă din lemn în care pun toate aceste lucrări ale meşterilor“, a spus Theodor Stolojan.

Şi-au unit destinele la Cocoşul de Hurezu

La târgul de ceramică, primarul Gheorghe Niţă a unit destinele a doi tineri din oraşul Horezu, chiar pe platoul Trei Stejari. Ceremonia a
început în jurul orei 11.45, unde rudele acestora şi vizitatorii târgului au fost martori. Alin Munteanu şi Ioana Sfătolia, ambii din oraşul Horezu, au acceptat propunerea primarului de a se căsători la târgul de ceramică, fiind pentru câteva minute în centrul atenţiei. „Noi
ne-am programat cununia civilă cu ceva timp în urmă, neştiind că o să fie o dată cu târgul de ceramică. Am fost să depunem actele şi primarul ne-a propus să ne căsătorim în direct la târg, spunându-ne că şi anul trecut a mai cununat o pereche. La început mi s-a părut ciudat, dar apoi ne-am gândit mai bine şi am acceptat, pentru că este ceva unic în viaţă“, a declarat mireasa, Ioana. Manifestările au continuat sâmbătă, la Casa de Cultură „Constantin Brâncoveanu“, unde a avut loc un concert de muzică populară, susţinut de ansamblul „Rapsodia Vâlceană“. Între orele 17.00 – 18.30, la Palatul Brâncovenesc de la Mănăstirea Hurezi s-a desfăşurat tot sâmbătă un colocviu pe tema „Olăritul, meşteşug cu valenţe identitare în concertul lumii europene“. După colocviu, a avut loc festivitatea de premiere a concursului de creaţie, iar la ora 20.00, la Trapeza Mănăstirii Hurezi, primăria a oferit invitaţilor o recepţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS