ITM Vâlcea a descoperit anul acesta sute de muncitori fără forme legale. Amenzile mari nu par să-i descurajeze pe angajatori, aceştia ignorând legislaţia în vigoare.
Sute de muncitori care nu aveau contracte legale încheiate cu angajatorii au fost descoperiţi de salariaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea de la începutul acestei luni şi până în prezent. Potrivit unei statistici elaborate de inspectorii de muncă, de la 1 ianuarie şi până pe 31 mai, au fost depistate 207 persoane care munceau fără să fi încheiat contracte legale. „În luna mai au fost găsiţi 48 de oameni care lucrau fără forme legale, majoritatea fiind depistaţi pe şantierele din judeţ“, a declarat Ion Nicolaescu, inspector-şef al ITM Vâlcea. El mai spune că peste 70% dintre muncitorii la negru se găsesc în construcţii. Pentru că nu au respectat legislaţia în domeniu şi pentru că nu au întocmit contracte individuale de muncă, angajatorii au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare 140.000 de lei.
„De la începutul anului şi până în prezent au fost aplicate sancţiuni în valoare totală de 848.000 de lei, din care 308.000 lei pentru munca la negru“, a afirmat Nicolaescu. Acesta spune că nici în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) firmele nu stau prea bine. Inspectorii ITM au depistat zeci de nereguli în ceea ce priveşte respectarea legislaţiei SSM, amenzile aplicate pentru acestea fiind mult mai mari decât cele pentru relaţiile de muncă. „De la începutul anului şi până la sfârşitul lui mai au fost aplicate sancţiuni care însumează 540.000 de lei, pentru firmele care nu au asigurat muncitorilor condiţiile de securitate legale“, a explicat Nicolaescu.
A crescut numărul contractelor de muncă
Altă statistică întocmită de ITM arată că numărul contractelor de muncă înregistrate în baza de date a instituţiei a crescut cu 638 faţă de începutul anului. „În ianuarie aveam înregistrate la Inspecţia Muncii 64.502 contracte individuale de muncă. La 31 mai, în baza noastră de date erau înregistrate 65.140 de documente“, a susţinut Nicolaescu.
Şeful ITM spune că în atribuţiile instituţiei pe care o conduce intră şi predarea cărţilor de muncă aflate în păstrare către Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Vâlcea, în scopul prelucrării datelor. „Până în prezent, am predat 24.500 de cărţi de muncă, transferând săptămânal 250 – 300 de unităţi“, a explicat inspectorul-şef. Nicolaescu mai spune că în cadrul ITM mai există 4.500 – 5.000 de cărţi de muncă a căror predare se va face în maximum patru luni. Operaţiunea de prelucrare a datelor se face numai din documentele emise şi completate până în 2001.