12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPace condiţionată cu Petrom

Pace condiţionată cu Petrom

Primarii comunelor unde sunt amplasate sonde le-au cerut reprezentanţilor PETROM să rezolve problemele create de instalaţii dacă vor să cadă la pace.

Întâlnirea de săptămâna trecută cu reprezentanţii OMV Petrom a avut loc după ce angajaţii Consiliului Judeţean Dolj au amendat societatea cu aproape patru miliarde de lei pentru diferite nereguli constatate în urma unor verificări în teren. Printre acestea, funcţionarii de la Direcţia de urbanism au menţionat existenţa mai multor sonde de foraj pe teritoriul unor comune doljene, amplasate pe domeniul public sau privat fără autorizaţie. La şedinţa de împăcare au participat atât reprezentanţi din partea societăţii prinse cu mâţa în sac, cât şi primarii din comunele unde PETROM a amplasat legal sau nu sonde. În plus, la discuţii au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Apelor Române şi consilieri judeţeni.

Primarii au făcut listă de solicitări la PETROM

Deşi, potrivit conducerii CJ, PETROM a plătit integral amenda, de la discuţiile de săptămâna trecută petroliştii nu au plecat fără câteva solicitări din partea edililor, care s-au plâns de problemele create de instalaţiile de foraj. Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a declarat că primarii au cerut bani mai mulţi la despăgubirile acordate oamenilor pentru terenurile unde sunt amplasate sonde, participarea la reparaţia drumurilor şi podurilor folosite de autovehiculele de mare tonaj ale PETROM, precum şi alimentări cu apă şi gaze. „Primarii au vorbit despre justa despăgubire a terenurilor proprietate privată sau publică pentru că acum suntem parte din Uniunea Europeană şi le-au spus celor de la PETROM că, dacă tot exploatează o bogăţie a subsolului, cum sunt gazele, ar fi bine ca societatea să aducă conducta la marginea satului pentru ca oamenii să poată beneficia de ele. S-a mai pus şi problema maşinilor grele, care ajung la sonde şi strică şi drumurile celelalte, precum şi anumite poduri şi podeţe care sunt afectate, iar cei de la PETROM ar trebui să se gândească să participe la reparaţia lor“, a spus Prioteasa. Preşedintele CJ a adăugat că întâlnirea de săptămâna trecută nu va fi singulară, urmând ca reprezentanţii Petrom să revină la discuţii peste o lună şi jumătate şi poate şi în comune. Potrivit acestuia, PETROM a început deja procedurile de obţinere a certificatelor de urbanism pentru câteva dintre sondele amplasate ilegal în Dolj.

Clauză obligatorie în contract: alimentarea cu apă

Primarii comunelor unde PETROM a amplasat instalaţii de foraj spun însă că nu se vor baza pe vorbele reprezentanţilor societăţii. Vasile Preduca, primarul din Coţofenii din Dos, a declarat că va impune societăţii în contractele viitoare o clauză prin care, în eventualitatea poluării pânzei freatice cu sărături de la sonde, PETROM va fi obligată să construiască alimentarea cu apă în localitate. „Vrem garanţii că nu se va întâmpla ce s-a întâmplat la Coţofenii din Faţă, unde a pătruns sărătura în pânza de apă freatică. Nu vom accepta încheierea vreunui contract fără această clauză, de construire a alimentării cu apă. În plus, vrem să vină reprezentanţii PETROM să stea de vorbă cu oamenii pentru că sunt nemulţumiri. Avem foarte mulţi cetăţeni care vor să renegocieze contractele pentru terenurile oferite celor de la PETROM pentru sonde. Mi-au spus că s-au dus la PETROM şi i-au dat pe uşă afară“, a spus Preduca.

Cârciumaru are noroc cu OG 7 şi pensiunile de la Beharca

Mult mai hotărât se arată primarul din Coţofenii din Faţă, Constantin Cârciumaru. Acesta spune că problema PETROM este veche şi că, deşi autorităţile cunosc faptul că sărătura de la sondele PETROM a pătruns în pânza freatică a localităţii, până acum nu s-a făcut nimic. Potrivit primarului, oamenii iau apă cu căruţele de la un puţ aflat la capătul satului care aduce apa de la Izvarna. „Apa este amară, nu se mai poate folosi la nimic. Noroc cu Ordonanţa nr. 7 că într-o lună cred că o să începem lucrările pentru sistemul de alimentare cu apă. Cei de la PETROM fug de noi, ne-au stricat drumurile, îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul nostru, dar ne sfidează. Cei de la Autoritatea de Sănătate Publică ştiu de problemă, au întocmit rapoarte, dar nu s-a făcut nimic. I-am sesizat verbal şi pe cei de la Garda de Mediu. Acum, oamenii îşi astupă fântânile“, a spus Cârciumaru. Primarul susţine că problema nu se regăseşte şi în satul Beharca, unde proprietarii pensiunilor aflate aici au pus umărul la alimentarea cu apă a localităţii.

Tătar: „Nu ştiu să fie probleme“

Dacă în opinia localnicilor din Coţofeni, problema este cât se poate de gravă, pentru autorităţile sesizate în acest caz, infestarea apei cu sărătură ba nu există, ba nu este atât de urgentă. Dolores Tătar, director adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, e de părere că situaţia a fost rezolvată cu ani în urmă, când în Coţofeni a fost inaugurat un sistem de alimentare cu apă stradal. „Eu nu ştiu să fie probleme cu alimentarea cu apă aici, pentru că au un sistem centralizat de alimentare cu apă“, a spus Tătar. Directoarea este contrazisă de primarul Cârciumaru, care spune că nici apa din acest sistem nu e potabilă, fapt constatat de ASP. „De două zile are mătase apa asta. Dacă asta e potabilă, o invit pe doamna directoare să bea o cană. A fost o investiţie de pomană care s-a făcut în 2000“, a spus Cârciumaru. Pentru Marian Voinescu, medic-şef la Inspecţia Sanitară de Stat Dolj, apa infestată din Coţofeni este o problemă care poate fi amânată. „Nu pot vorbi în acest moment despre acest subiect. Ştiu despre ce e vorba, dar aş vrea să veniţi mâine la mine ca să vorbim despre asta“, a spus Voinescu. Autorităţile judeţene estimează la 300 numărul sondelor amplasate de PETROM pe teritoriul Doljului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS