5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO singură firmă interesată de creditul agricol

O singură firmă interesată de creditul agricol

Fermierii din Gorj nu sunt interesaţi să apeleze la facilităţile pe care le acordă statul prin Legea creditului agricol, o singură firmă din judeţ folosind această modalitate de finanţare pentru a se dezvolta.  

Persoanele fizice şi juridice din judeţul Gorj care desfăşoară activităţi în agricultură nu sunt interesate de creditul agricol ca modalitate de dezvoltare şi retehnologizare. Potrivit datelor oferite de conducerea Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, în acest an o firmă este interesată de obţinerea unui credit cu ajutor de la stat. În condiţiile în care un fermier sau o societate comercială cu activitate în domeniul agricol doreşte să beneficieze de un credit în condiţiile Legii creditului agricol, statul îi asigură o subvenţie la suma împrumutată, în funcţie de complexitatea lucrărilor agricole sau de domeniul respectiv.

Singuri în agricultură

Singura care a avut curaj să apeleze la un împrumut bancar şi să beneficieze de facilităţile acordate de stat, prin Legea creditului agricol, este o societate comercială din Târgu Jiu, care are ca obiect de activitate creşterea puilor de găină. Şi nu numai în acest an cei de la firma de creştere a puilor au fost singurii care au beneficiat de un credit agricol, ci şi în ultimii doi ani. În 2005, firma în discuţie a luat un credit de trei miliarde de lei vechi, în 2006 a beneficiat de un credit de 12 miliarde de lei vechi, iar pentru 2007, conducerea unităţii şi-a manifestat dorinţa şi a anunţat Direcţia Judeţeană pentru Agricultără şi Dezvoltare Rurală că intenţionează să contracteze un credit în valoare de 50 de miliarde de lei, în măsura în care creditorul îşi va da acordul.

Termen scurt de rambursare

După cum a declarat Virgil Drăguşin, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Gorj, fermierii din judeţ şi societăţile de profil nu sunt interesate să folosească astfel de credite, din diferite motive: „Nu ştiu dacă se pune problema dacă ştiu sau nu de facilităţile acordate de stat. Legea e mai veche. Anul trecut, procentul a fost de 10%, iar în acest an va fi de 4,6%, pentru tipul de credit luat de firma din Târgu Jiu. Depinde şi de activitatea pe care o desfăşoară firma respectivă. Problema este că împrumutul trebuie rambursat în decurs de un an. Conform legislaţiei, volumul mediu al creditelor pentru producţia agricolă, luat în considerare la acordarea de fonduri publice, nu poate depăşi nivelul cheltuielilor medii de producţie stabilite prin lege. Pentru creditele agricole contractate în anul 2007, actul normativ stabileşte o contribuţie din fonduri publice în medie de 15% din volumul creditelor acordate“, a declarat Virgil Drăguşin.

Tipuri de activităţi

Se acordă subvenţie la creditul agricol în diferite procente pentru următoarele tipuri de activităţi: înfiinţarea, întreţinerea şi recoltarea culturilor agricole, întreţinerea şi recoltarea plantaţiilor, zootehnie, precum şi aprovizionarea, procesarea hranei, asigurarea medicamentelor şi a tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru întreţinerea şi funcţionarea adăposturilor, utilajelor şi instalaţiilor aferente pentru păsări (4,5%), ovine şi caprine (5,5%) porcine (9%), bovine, material de populare piscicolă şi familii de albine (16%).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS