30.9 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTraian Băsescu a primit avertisment pentru discriminare rasială

Traian Băsescu a primit avertisment pentru discriminare rasială

Conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a hotărât ieri că folosirea de către preşedintele Traian Băsescu a sintagmei „ţigancă împuţită“ la adresa jurnalistei de la  Antena 1 constituie discriminare, iar folosirea apelativului „păsărică“ atinge demnitatea umană.

Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD) i-a audiat ieri pe reprezentantul preşedintelui Traian Băsescu şi pe jurnalista Andreea Pană de la Antena 1. Audierile au fost stabilite după ce Organizaţia Romani Criss a sesizat Consiliul pentru că preşedintele, într-o discuţie cu soţia sa, a catalogat-o pe ziaristă folosind o sintagmă ofensatoare la adresa minorităţii rome.
Membrii Consiliului au decis în unanimitate ca pentru expresia „ţigancă împuţită“ pe care i-a adresat-o jurnalistei, Traian Băsescu să primească avertisment. Expresia a fost calificată de Consiliu drept „discriminare rasială“. În ceea ce priveşte apelativul „păsărică“, membrii Consiliului au decis cu şapte voturi „pentru“ şi două „împotrivă“ să nu-l sancţioneze pe Traian Băsescu, dar au precizat că limbajul folosit nu este adecvat.
Preşedintele României a fost reprezentat la audieri de consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, care a depus o declaraţie redactată de Traian Băsescu, şi de avocatul Cristian Ene. „Cu toţii dorim să avem o viaţă privată, nu ne-ar conveni ca informaţiile din viaţa privată să devină publice“, a susţinut Cristian Ene.

Sancţiune contestată

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat ieri că va constesta în instanţă decizia CNCD, considerând că este inadmisibil ca o discuţie privată să fie analizată de o instituţie a statului.
„Preşedintele României Traian Băsescu respinge categoric decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării. Preşedintele Traian Băsescu consideră că este inacceptabil ca o discuţie în intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, să facă obiectul analizei unei instituţii a statului român, această abordare fiind una specifică fostei Securităţi, contravenind Articolului 26, aliniatul 1 din Constituţia României şi Articolului 19 din OUG republicată 137/2000 privind sancţionarea formelor de discriminare. De asemenea, preşedintele României consideră că s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discuţiile din cadrul oricărei familii să facă obiectul analizei instituţiilor publice. Din acest motiv, preşedintele României va ataca în instanţă decizia CNCD. Preşedintele Traian Băsescu consideră că trustul Intact, care a luat decizia de a da publicităţii o discuţie privată, este cel care trebuie să îşi asume efectele publice ale acesteia, efecte care ar fi trebuit să facă obiectul analizei CNCD.
Preşedintele Traian Băsescu regretă că trustul Intact se foloseşte de jurnalista Andreea Pană pentru construirea unui caz care să justifice atitudinea critică, de multe ori jignitoare, a acestui trust faţă de preşedintele României“, se arată într-un comunicat semnat de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu.

Cioabă: Băsescu nu e rasist

Sancţiunea vine la o zi după ce împăratul romilor, Florin Cioabă, a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu poate fi considerat rasist pentru respectiva întâmplare: “Domnul preşedinte a fost într-o situaţie mai tensionată. Probabil i-a scăpat. A fost o chestie spusă la necaz. Dar nu este un preşedinte rasist”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII