19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReferendumul, o luptă sortită eşecului

Referendumul, o luptă sortită eşecului

Conservatorii doljeni recunosc că referendumul din 19 mai, care a costat peste 18 milioane de euro, a fost mai mult un „exerciţiu democratic“ pentru români, lupta pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu fiind pierdută de la început.

Eşecul partidelor din coaliţia antiprezidenţială în cazul referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu smulge declaraţii tot mai acide de la liderii politici implicaţi în campania electorală care a precedat scrutinul. După ce preşedintele executiv al PSD Dolj, Ion Prioteasa, şi-a atacat colegii de la Cluj şi pe Victor Ponta pentru că s-au grăbit să arunce cu reproşuri în conducerea formaţiunii politice după publicarea rezultatelor la referendum şi pe liberali că nu au mişcat un deget toată campania, ieri a venit rândul preşedintelui PC Dolj, Constantin Dascălu, să caute vinovaţi pentru înfrângere. „Partidele politice care au iniţiat procedura de suspendare nu s-au implicat cu logistică. S-au mulţumit să transmită mesaje. A fost o lipsă de coordonare la nivel central şi de definire a unei strategii coerente între partidele politice în teritoriu. Nu a existat nici o coaliţie, că, dacă era, aveam o strategie comună“, a spus Dascălu.

Referendumul, un lucru la care „trebuia să se ajungă“

Din declaraţie în declaraţie, preşedintele PC Dolj a ajuns însă la concluzia că partidele anti-Băsescu au pornit pe un drum greşit, iniţiativa de demitere fiind încă de la început sortită eşecului. Dascălu a afirmat că PC a mers în campanie cu frâna trasă, implicându-se pe ici, pe colo, la nivel de „mesaj“, prin apariţii la televizor şi în presa scrisă, dintr-o socoteală simplă: bătălia pentru demiterea preşedintelui nu a avut sorţi de izbândă. Excepţia, în opinia conservatorului, a fost PSD, care s-a implicat în campanie cu „motoarele turate la jumătate“. Potrivit preşedintelui PC, formaţiunea din care face parte a procedat întocmai ca PNL, PRM şi UDMR, alegând să continue lupta pentru demiterea lui Traian Băsescu din pricina unui „exerciţiu democratic foarte bun“.
Liderul filialei doljene a conservatorilor a continuat spunând că, în timp ce pentru o campanie electorală de alegeri, organizaţia pe care o conduce cheltuieşte cel puţin trei miliarde de lei vechi, în acest caz abia dacă s-au strâns câteva zeci de milioane care s-au cheltuit pe afişe. „O campanie se face din banii mei, ai lui Bucur (Iulian Bucur, vicepreşedinte pe probleme de imagine a PC Dolj -nr.), ai lui Bogdan (Bogdan Ionescu, preşedintele organizaţiei de tineret doljene – n.r.)…Nu puteam angaja material partidul într-o cursă care, dintr-un anumit punct de vedere, nu avea şansă de câştig. A fost însă un exerciţiu democratic foarte bun, trebuia să se ajungă şi aici“, a spus Dascălu. „Exerciţiul“ la care a fost musai să se ajungă a costat românii, potrivit datelor furnizate de Ministerul Administraţiei şi Reformei Administrative, peste 18 milioane de euro, o socoteală pe care conservatorii au omis probabil să o facă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII